First Responders Warmond snel ter plaatse bij een reanimatie

Foto: Brandweer Warmond

Jaarlijks worden 15.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. Snelle hulp is daarbij letterlijk van levensbelang, in de eerste zes tot acht minuten na de hartstilstand wordt het verschil gemaakt. First Responders zijn vrijwilligers die getraind zijn om te reanimeren en kunnen vaak snel ter plaatse zijn.

First Responders

In zevenentwintig kazernes van Brandweer Hollands Midden zijn brandweervrijwilligers actief als First Responders als aanvulling op de reguliere ambulancezorg van de RAV Hollands Midden. De brandweervrijwilligers kunnen in veel gevallen eerder bij een patiënt met een hartstilstand zijn dan de reguliere ambulance en kunnen met de reanimatie starten voordat de ambulance er is. Daarna kunnen zij de ambulancemedewerkers verder helpen bij het stabiliseren van de patiënt.

Warmond

De kazerne Warmond is vanaf zaterdag 26 mei de achtentwintigste kazerne met een First Responder team. De vrijwillige brandweermensen zijn door ambulancemedewerkers van de RAV Hollands Midden getraind voor deze taak. Naast de reguliere taken als brandbestrijding, hulpverlening en het specialisme brandweervaartuig heeft kazerne Warmond er hiermee een waardevolle taak bij gekregen.

Snel ter plaatse

Met name op de Kagerplassen is de bereikbaarheid voor de ambulance moeilijk. Met behulp van de combinatie brandweerboot en First Responder team in één kazerne kan een snelle hulpverlening worden opgestart. Omdat het grondgebied van de Warmond op de Kagerplassen zeer uitgestrekt is, zal in geval van een melding van een reanimatie, ook de kazerne Kaag en Rijpwetering worden gealarmeerd. De teamleden zijn herkenbaar aan gele jassen met het opdruk First Responder.

Brandweervrijwilligers gezocht!

Lijkt je het werk van brandweervrijwilligers ook wat, neem dan contact op met de Ploegchef Gerrit Vlieland, mobiel 06-211111181, e-mail: [email protected]. Kazerne Warmond heeft nog plek voor nieuwe vrijwilligers.

Cookieinstellingen