Antwoord vragen over Woonstichting De Vooruitgang

Foto: Lisa de Blok

Trilokaal had het College om opheldering gevraagd over de kwestie van het verscherpt toezicht op Woonstichting De Vooruitgang door de Autoriteit Woningcorporaties (AW). Bij deze de antwoorden van het college op deze vragen.

Vraag 1

Welke consequenties heeft het onder toezicht plaatsen van de Vooruitgang voor de prestatieafspraken, o.a. voor de ambities om betaalbaar te bouwen, doorstroming te bevorderen en op gebied van duurzaamheid?

Antwoord

Dat Vooruitgang onder verscherpt toezicht is gesteld heeft geen consequenties voor de prestatieafspraken. De prestatieafspraken die zijn gemaakt met Vooruitgang worden in 2018 gewoon uitgevoerd volgens plan. Samen met Stek en Vooruitgang monitoren wij dit jaar 2 keer de voortgang van de prestatieafspraken Teylingen en de prestatieafspraken voor Bollen-3.

Mocht de voortgang van 1 of meerdere afspraken achterblijven, dan gaan we met Vooruitgang in gesprek. Met Stek hanteren we dezelfde werkwijze. Tegelijkertijd kunnen Vooruitgang en Stek ons ook aanspreken wanneer zij menen dat de voortgang van 1 of meerdere prestatieafspraken waar de gemeente aanzet is, achterblijft. Het sluiten en uitvoeren van de prestatieafspraken is een gezamenlijk gedragen project, dat verandert dus niet.

Vraag 2

Wat zijn de directe consequenties voor lopende en toekomstige bouwprojecten?

Antwoord

Er zijn ook geen gevolgen voor lopende en toekomstige bouwprojecten. Wij willen benadrukken dat er, voor zover bij ons bekend, geen problemen zijn met de financiële continuïteit bij de Vooruitgang. Geplande investeringen gaan dus gewoon door. Zo gaat de bouw van de 28 appartementen in de Engelse Tuin in Voorhout binnenkort, zoals gepland, van start.

Vraag 3

Wat merken inwoners (waaronder huurders) hiervan?

Antwoord

Inwoners en huurders merken zo min mogelijk van het verscherpte toezicht door de Autoriteit woningcorporaties (Aw). Vooruitgang is onder verscherpt toezicht gesteld vanwege moeilijkheden bij het interne toezicht door het terugtreden van de Raad van Commissarissen (RvC).

Vooruitgang moet voor 1 april 2018 een herstelplan indienen bij de Aw. Vooruitgang heeft de Aw gevraagd om een tijdelijke RvC aan te stellen. Dat is op 8 januari 2018 gebeurd; er zijn kandidaten aangedragen door de Aw. De primaire taak van de tijdelijke RvC is tot een nieuwe, definitieve invulling komen van de reguliere bezetting van de RvC. Omdat het hier over het interne toezicht gaat, gaan de reguliere werkzaamheden van de corporatie gewoon door en merken huurders hier weinig tot niets van. Vooruitgang roept huurders dan ook vooral op het te melden wanneer dit wel het geval is.

Aanvullende informatie College

“Wij hebben geen kennis van de achtergronden van het ingrijpende besluit van de voormalige RvC om terug te treden. Ook bij Vooruitgang is daarover, hoewel zij navraag hebben gedaan, niets bekend.”

“We hebben over deze kwestie contact opgenomen met de huurdersorganisatie HBT. Ook zij weten niet de redenen voor het collectieve opstappen van de commissarissen. Mits er verder geen gevolgen zijn voor de huurders van de woonstichting, beschouwen zij dit als een interne aangelegenheid waarbij anderen, zoals de Ondernemingsraad, Autoriteit Woningcorporaties enzovoort, een rol hebben. Zij gaan er op basis van de mededelingen van de directeur/ bestuurder vooralsnog van uit dat, naast de reguliere werkzaamheden, het nieuwe beleid, genoemd in beide stukken, gewoon doorgang kan vinden.”

“Vooruitgang komt binnenkort langs met de voorzitter van de tijdelijke RvC zodat wij kennis kunnen maken. Wij hebben van de directeur/bestuurder van Vooruitgang de toezegging en het vertrouwen dat hij zich met de tijdelijke commissarissen en HBT zal richten op de toekomst van de volkshuisvesting in de gemeente Teylingen; er is immers veel werk te verzetten.”

Cookieinstellingen