Jodiumtabletten in de brievenbus

Foto: pixabay

De Rijksoverheid verspreidt tussen 10 en 24 oktober via de post jodiumtabletten aan jongeren tot 18 jaar. Zwangere vrouwen vallen ook in de doelgroep, zij krijgen vanaf deze datum informatie van hun verloskundige of gynaecoloog.

Waarom krijg ik jodiumtabletten?

De Rijksoverheid wil dat Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op een eventueel ongeval met een kernreactor (een stralingsincident). De kans op een kernongeval is zeer klein, maar omdat kernongevallen zich niet aan lands- en regiogrenzen houden, heeft Nederland de zones aangepast waarbinnen mensen over jodiumtabletten moeten beschikken.

Hoe werkt het?

Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt. Het menselijk lichaam slaat (tijdelijk) jodium op in de schildklier. Als radioactief jodium wordt opgeslagen in de schildklier, kan het op termijn zorgen voor schildklierkanker. Het preventief slikken van jodiumtabletten zorgt ervoor dat de schildklier tijdelijk verzadigd wordt met stabiel jodium. Hierdoor wordt het radioactieve jodium dat mensen binnenkrijgen niet opgeslagen in de schildklier, maar juist uitgescheiden.

Voor wie?

Hoe ouder, hoe minder kans op schildklierkanker door radioactief jodium. Kinderen tot 18 hebben het meeste kans op schildklierkanker door radioactief jodium. Daarom geldt voor hen het grootste distributiegebied (tot 100 km vanaf een kerncentrale). Mensen tussen de 18 en 40 jaar oud hebben minder kans op schildklierkanker door radioactief jodium. Daarom geldt voor hen een kleiner distributiegebied (tot 20 km rondom de kerncentrale). Zwangere vrouwen behoren ook tot de doelgroepen waarvoor jodiumtabletten geschikt zijn ter bescherming van hun ongeboren kind.

Verspreiding

De Rijksoverheid houdt rekening met 2 zones; 20 km rond een kerncentrale en 100 km rond een kerncentrale. Bijna alle gemeenten in de regio Hollands Midden, waar ook Teylingen in ligt, liggen in het gebied 100 km rond de kerncentrales in Borssele (Zeeland) en/of Doel (België). Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom vallen buiten de 100 kilometerzone. In deze drie gemeenten worden geen jodiumtabletten verspreid.

Meer informatie

Wil je meer informatie? Kijk dan op www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl. Daar vindt je antwoorden op veelgestelde vragen. Heb je nog meer vragen, dan kan je deze stellen aan het ministerie van VWS op telefoonnummer: 1400.

 

Cookieinstellingen