Open Monumentendag 2017 in Sassenheim

Foto: Stichting Oud Sassenheim

Stichting Oud Sassenheim doet er alles aan om van de Open Monumentendag 2017 in Sassenheim op 9 september een succes te maken. Het landelijk thema is ‘Boeren, burgers en buitenlui’.

Open Monumentendag 2017 in Sassenheim

Afgelopen zaterdag deelden leden van toneelvereniging Pankras flyers uit in het centrum van Sassenheim. In historische kledij riepen zij op de opengestelde monumenten te bezoeken, met name de drie oude scholen waar het ‘Klasgenotenfestival’ wordt gehouden.

Burgers

Aan het thema burgers wordt invulling gegeven door reünies te organiseren voor oud-leerlingen van basisscholen. Inmiddels staan voor het Klasgenotenfestival al 157 oud-leerlingen van basisscholen met hun naam vermeld op de site van de SOS. De organisatie hoopt dat dit andere oud-leerlingen stimuleert om zich ook op te geven. Er zijn geen kosten aan deze reünie verbonden.

“De drie oud-schooldirecteuren zullen het nog druk krijgen”, aldus SOS-coördinator Cor Wagemakers. “Eigenlijk is het een grote gok wat op ons afkomt. In de maand augustus werd de SOS-site bijna 4000 keer bezocht door unieke bezoekers en telde de site 130.000 hits”.

De reünies zijn in drie oude basisscholen van 10.30 tot 16.30 uur. Voor oud-leerlingen van het katholieke onderwijs is de Annakapel open, voor leerlingen van openbaar onderwijs en het christelijk onderwijs zijn respectievelijk de Kastanjehof en de Kompasschool open. Oude schoolattributen en veel klassenfoto’s zullen er worden geëxposeerd. Voormalige schoolhoofden zullen de oud-leerlingen ontvangen.

Boeren

Een tweetal boerderijen is opengesteld voor het publiek van 10.30 tot 16.30 uur. In de Annahoeven zullen om 11.00 en 13.00 uur demonstraties kaasmaken worden gegeven. Op de boerenhofstede De Rynhof zal de Sassenheimse journaliste Ingrid Langeveld om 13.30 en 15.00 uur vertellen over het boerenleven.

Buitenlui

De tuin van het Oude Koningshuys zal te bezichtigen zijn om 11.30 en 13.00 uur. Daar zal de Sassenheimse historica Brigitte Rink de rondleiding verzorgen. Het Park ter Leede zal door de eigenaar worden opengesteld om 14.00 en 15.30 uur. De ruïne van Teylingen is doorlopend open. Voor kinderen worden daar spelen georganiseerd.

Monumenten

Van 10.30 tot 16.30 uur staan op Open Monumentendag 2017 in Sassenheim ook de deuren open van het Sikkens Experience Center, De Molen van Speelman en van de drie dorpskerken. Voor meer informatie en voor de exacte locaties, kunt u terecht op de website van Stichting Oud Sassenheim: www.stichtingoudsassenheim.nl. Op de locaties zullen folders liggen.

SOS fotowedstrijd

De organisatie verwacht ook veel van de fotowedstrijd en hoopt op veel leuke reüniefoto’s. Aan deze SOS-interactieve fotowedstrijd kun je meedoen door op de Facebookpagina SOS fotomonumentje tot en met zondag 10 september jouw mooiste monumenten foto’s te plaatsen. Er zijn hierbij twee thema’s waarmee je in de prijzen kan vallen:

  • Categorie ludiek: een selfie voor een monument of icoon
  • Categorie serieus: foto van monument of icoon
Cookieinstellingen