Slim en duurzaam Sinterklaas vieren met SwapSint Voorhout

Foto: SwapSint Voorhout

De geur van pepernoten hangt alweer in de lucht en pakjesavond staat voor de deur. Iedereen gaat in de vijfde versnelling om alle cadeaus op tijd ingepakt en wel in huis te halen en dat gaat niet altijd zonder stress. Daarnaast draait de pinpas overuren en de feestmaand is al zo kostbaar. Worden we langzaam niet wakker op het gebied van overconsumptie? Kim Gelderblom en Justyna van der Hulst organiseren daarom de SwapSint speelgoedruilmarkt op zaterdag 27 november. Locatie: Paraplu in Voorhout.

Kim en Justyna willen verduurzamen en hebben het initiatief genomen om wederom een speelgoedruilmarkt te organiseren in samenwerking met Paraplu Voorhout, winkel met een missie. Daarnaast zijn zij extra blij dat de speelgoedstapel in eigen huis op de schop gaat en gereduceerd wordt tot datgene waar de kinderen echt mee spelen. Het overige speelgoed krijgt een mooi tweede leven bij andere kinderen en eigen kinderen worden weer verblijd met het ingebrachte speelgoed van anderen. Zo is de cirkel rond zonder nieuwe aankopen te hoeven doen.

Elif Algu, oprichter van SwapSint (voorheen RecycleSint) is het hier mee eens. Algu: “Overconsumptie is echt niet meer van deze tijd. Van ruilen komt huilen wordt altijd gezegd, maar wij hebben daarvan gemaakt: Ruilen is het nieuwe kopen. Vraag het aan elke ouder die je kent. Iedereen heeft teveel speelgoed. Soms ligt het nog maanden in de verpakking in de kast. Waarom zouden we dan nog nieuwe spullen kopen? Het is veel slimmer om te ruilen en zo ook nog eens een steentje bij te dragen aan het milieu.”

“Dit is het derde jaar op rij dat wij dit in samenwerking met de Paraplu organiseren”, vertelt Justyna. “Vorig jaar konden we nog gebruiken maken van het prachtige Boerhaave Huis, een echt Sinterklaas huis, maar dit jaar zal dat niet gaan. We mogen nu het pand aan de Herenstraat 55 in Voorhout gebruiken, waar Paraplu eerst in zat. Een zeer ruim pand, dus we kunnen uitpakken dit jaar”.

De speelgoedruilmarkt in Voorhout vindt plaats op zaterdag 27 november in het ‘oude’ Paraplu winkelpand aan de Herenstraat 55. Ouders kunnen speelgoed komen inleveren bij de ‘nieuwe’ locatie van Paraplu aan de Herenstraat 92, vanaf zaterdag 20 november tot met met donderdag 25 november tussen 10 en 17 uur. “We werken met tegoedbonnen”, vertelt Kim. De ingebrachte tassen worden door ons bekeken en beoordeeld op waarde, hiervoor krijgt de eigenaar tegoedbonnen. Die bonnen stoppen we in de inmiddels lege tas, en op de ruildag zelf haalt de eigenaar zijn eigen tas op bij ons en gebruikt zijn tegoedbonnen om in te wisselen voor ander speelgoed. Speelgoed wat overblijft doneren we aan een goed doel, zodat iedereen een fijne pakjesavond heeft.

Meer informatie is te vinden op de facebookpagina SwapSintVoorhout of via het emailadres [email protected]

Cookieinstellingen