Circulair; van boom naar bankje in Park Rusthoff

Foto: Lisa de Blok

Gisteren werd in Park Rusthoff het eerste vernieuwde circulaire bankje onthuld, gemaakt van een oude boom die ooit in het park stond. Het project is tot stand gekomen door een mooie samenwerking van organisaties uit de buurt.

Een oude eik

Het begon allemaal een aantal jaar geleden toen een van de oude eikenbomen niet slaagde voor de vitaliteitstoets en dus gekapt moest worden. Gerard Rutgrink, als bestuurslid verantwoordelijk voor het groen in het park, besloot om de boom niet zomaar af te laten voeren. Hij is een groot voorstander van circulair en duurzaam beheer, dus bewaarde hij de boom zolang in zijn bedrijfshal.

Mooie samenwerking

Het winnende team van SassemKwizzt 2019, Beauty and the Brains, besloot om van het prijzengeld een donatie van € 400,- te doen aan de Stichting Vrienden van Park Rusthoff. Het bestuur van het park wilde dit geld graag een goede bestemming geven en een aantal van de bankjes was nodig aan vervanging toe. Gerard bracht de boom vervolgens naar Bollenstreekhout, waar de boom gezaagd kon worden tot planken.

“Het is een mooie aaneenschakeling van toevalligheden, die ervoor hebben gezorgd dat we nu bij deze mooie nieuwe bank staan.” (Erik van ’t Hof, vicevoorzitter Park Rusthoff)

Ton Wijsman, tevens bestuurslid van het park maar ook vrijwilliger bij Repair Café Teylingen in de JoJo, wist daardoor dat in de JoJo een ware houtkunstenaar werkt. Giannis Roumeliotis is daar met zijn startende bedrijfje ‘Purely Handmade woodworking’ vervolgens aan de slag gegaan om de ruwe planken eikenhout te bewerken tot de planken die weer in het park voor de bankjes gebruikt kunnen worden. Giannis gebruikt enkel natuurlijke materialen en heeft met speciale natuurlijke olie de bankjes gekleurd, zodat ze niet teveel afsteken tegen de oude bankjes.

Mooi resultaat

Het resultaat mag er zijn! Het eerste nieuwe bankje staat er goed bij en kan weer gebruikt worden om even op uit te rusten en te genieten van het park. Er is nu genoeg hout om in totaal zestien bankjes te kunnen vervangen. En dat allemaal van die ene oude dode eik die zijn leven lang groeide en bloeide, enkele meters vandaan van dit gloednieuwe bankje…

Reacties