Warmonds ijswonder in de maak

Foto: WIJC

Over één nacht ijs schaatsen? Bij de Warmondse IJs-en skeelerclub (WIJC) wordt er hard gewerkt om dat mogelijk te maken! Zaterdag 18 december is er getest met een zelfgemaakte ijsmachine.

In één koude vriesnacht de skeelerbaan in de Veerpolder omtoveren tot een spiegelgladde ijsbaan, dat is het doel. En dan na de kerstdagen open? Het zou zomaar kunnen! De ijsmachine is bedacht en gemaakt door de Warmondse Johan Heemskerk van Heemskerk Metaalbewerking. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers van de ijsclub heeft hij twee maanden gewerkt aan de machine.

De spuitarm van acht meter breed en de uitstroommondjes zijn op het bedrijf in de Veerpolder gemaakt. De spuitarm hangt achter een vrachtwagentje, waarop een watervat is gemonteerd. Door een kraan open te draaien loopt het water naar spuitarm en zo op het asfalt. Een dweil moet straks zorgen voor spiegelglad ijs. ”Een eenvoudig systeem, daar hou ik van’’, vertelt Johan Heemskerk.

Proefdraaien

Hij hoopt dat na de kerstdagen de voorspelde vorst doorzet en de ijsbaan kan worden aangelegd. ”Heel mooi om mensen blij te maken met deze ijsbaan’’, zegt de Warmonder. Ook ijsmeester Willem Leenen is gelukkig met de nieuwste aanwinst van de club. ,”Straks kan je op 1,5 centimeter ijs al schaatsen. Alleen bij een lange vorstperiode zetten we dan de hele baan nog onder water, dus ook de stukken zonder asfalt.’’ Voorzitter Philip van der Post staat ook te popelen om aan de slag te gaan. ”Na de kerstdagen daalt de temperatuur en gaan we het bij vorst uitproberen. Hopelijk mag de ijsbaan dan open. We zijn ondertussen bezig met een ticketsysteem, om te grote drukte te voorkomen. En lukt het niet open te gaan vanwege de coronaregels, dan is het gewoon een extra proefperiode.”

Reacties

Cookieinstellingen