TOP/LITTA wint belangrijk duel van GG/IJskoud de beste

SASSENHEIM, THE NETHERLANDS - NOVEMBER 27: TOP/Litta vs Groen Geel/Ijskoud de beste at Sporthal de Korf on November 27, 2021 in Sassenheim, the Netherlands (Photo by Rene van Dam/Korfbalfoto)

Er blijft TOP weinig bespaard, want zowel Stan Postma als Nick Pikaar ontbraken nog in de basis en Milou Schuiling viel na een ongelukkige botsing al snel uit. De strijd en inzet die de ploeg van Marco Swikker en Timon Zuurmond ondanks alle tegenslag toonde, was mooi om te zien.

TOP speelde als team, vierde de doelpunten en onderscheppingen en had in Jimmy Swikker (10 goals) de speler in vorm. De eerste helft ging gelijk op en met een minimale voorsprong (13-12) ging TOP de rust in. Na rust maakte TOP het verschil. TOP groeide in de wedstrijd en dwong Groen Geel (GG) steeds meer tot het maken van verkeerde keuzes. Met 25-19 leek de wedstrijd gespeeld, maar Groen Geel kende een sterke slotfase en kwam nog terug tot 25-23. Swikker gooide de wedstrijd met zijn 10e goal definitief op slot. Eindstand 26-23, een verdiende overwinning voor TOP.

Vooraf bestempelde coach Swikker dat deze wedstrijd net als alle andere wedstrijden een belangrijke was, waarbij het rendement omhoog zou moeten en er veel verdedigende druk geleverd zou moeten worden. Bij TOP blijft de ziekenboeg gevuld waardoor de vakken wat gewijzigd waren. Thijs van der Zaag startte daardoor in de basis en Maayke Brouwer en Milou Schuiling waren van vak gewisseld. Door alle blessures binnen de selectie was Tessa Winter bereid gevonden om de selectie tijdelijk te helpen. Zij speelde een belangrijke rol in deze wedstrijd als de vervangster van Schuiling.

TOP gebruikte alle tegenslagen in zijn voordeel en leverde enorm veel strijd. Ieder duel werd aangegaan, veel verdedigende druk en wat vorige week niet lukte, het rendement lag aanzienlijk hoger. TOP straalde uit dat het de wedstrijd wilde winnen. Groen Geel, de ploeg van coach Daniel Harmzen, wilde dat ook, maar straalde dat te weinig uit en speelde lang te voorspelbaar. Swikker zat vanaf het begin heerlijk in de wedstrijd en met twee aanvallen twee goals was de toon gezet. De eerste helft was een geheel gelijk opgaande strijd met nooit meer een verschil dan twee doelpunten. Bij rust was het verschil slechts 1 doelpunt en alles was nog mogelijk.

Groen Geel startte de tweede helft met heel statisch spel en had geen antwoord op het achterverdedigen van TOP. De rebound was veelal voor TOP, maar er werd nog niet direct geprofiteerd van het veldoverwicht. Na 4 minuten brak Swikker (5e goal) de ban en de 15-13 was van Tessa Winter, die een fantastische wedstrijd speelde. Toen vervolgens ook Frank Mostard, met een prachtige one-hander, zich nadrukkelijk met de score ging bemoeien, kon TOP uitlopen naar 17-14. TOP voelde dat de wedstrijd de goede kant opging en leverde nog meer strijd. Iedere goede actie, onderschepping en goal werden met elkaar gevierd.

Ook de reservebank en de weinige mensen die in de zaal (moesten) zijn lieten zich goed horen en steunden het team. Met de 25-19 van Mostard en nog 4 minuten op de klok leek de wedstrijd gespeeld. Groen Geel perste er nog een slotoffensief uit, kwam terug tot 25-23 en het leek nog even spannend te worden. Nick Pikaar kwam de laatste 2 minuten nog in het veld om de rust te bewaren. Dat lukte, Swikker schoot zijn 10e goal binnen en daarmee was de wedstrijd definitief gespeeld.

Rabobank Player of the Match, Jimmy Swikker: “Complimenten aan het vak en het team. We hebben het met elkaar gedaan en kregen veel steun van de bank. Wij leverden meer strijd van Groen Geel en wilden winnen. Zo blij dat het is gelukt.”