Sassemse Marco van Stijn loopt voor kinderen met diabetes, help je mee?

Foto: Rob van Hilten

Marco van Stijn (50) uit Sassenheim staat aan de start van een ontzettend mooie uitdaging. Omdat hij in 2021 precies 21 jaar diabetes type 1 heeft, doet hij op zondag 17 oktober mee aan de halve marathon van Lissabon: voor elk jaar van zijn diabetes één kilometer hardlopen.

Marco loopt daar mee als lid van Team Run on Insulin, het team van zijn diabetes- en hardloopmaatje Roos Guijt uit Leiden. Hiermee wil hij zoveel mogelijk sponsorgeld ophalen voor de Bas van de Goor Foundation.

Mooie doelstelling

Met de donaties die hij met het lopen van deze halve marathon op wil halen, helpt hij de Bas van de Goor Foundation. Deze Foundation van oud-olympische topvolleyballer Bas van de Goor, zet zich in om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. Zo komen er jaarlijks honderden kinderen af op hun sportkampen en -clinics en organiseren ze verschillende bijeenkomsten en gezinsweekenden waar ze actief zijn met bewegen en met diabetes.

“Een hele mooie doelstelling”, vindt Marco, “omdat ik zelf regelmatig ervaar wat voor gepuzzel dat kan zijn!”

De Spartaan

Marco is al meer dan 40 jaar lid van atletiekvereniging De Spartaan uit Lisse. Daar traint hij sinds eind 2019 drie keer per week bij de gezellige, maar ook zeker fanatieke B-groep van trainer Peter Jonkheer. Dat dat nu, ondanks zijn diabetes, zijn vruchten begint af te werpen, blijkt wel uit het feit dat Marco in 2021 persoonlijke records liep op de 1 km, 1 mijl, 5 km en de 10 km.

Rekensom

“Mijn hardlooptraining begint al minimaal 2 uur voor ik überhaupt een stap buiten heb gezet. Ik ga een inspanning leveren, dus ik heb minder insuline nodig omdat de nodige bloedglucose verbrand wordt en mijn lichaam gevoeliger wordt voor insuline door het hardlopen. De afgiftestand van mijn insulinepomp gaat dus met een flink percentage terug. Ik controleer mijn bloedglucose als ik de stand terugzet want dat maakt deel uit van de rekensom. Heb ik op dat moment al een lagere bloedsuiker kan de stand behoorlijk terug, heb ik op dat moment een hoger bloedsuiker ben ik iets voorzichtiger met terugzetten. Dan geef ik insuline voor het eten dat ik nuttig en kan na 2 uur gaan.”

Resultaat

“Ik wil laten zien hoe goed hardlopen voor je is als je diabetes hebt. Mijn bloedsuikers zijn de dagen erna over het algeheel veel stabieler. Door regelmatig te gaan hardlopen ben ik sterker geworden, zowel fysiek als mentaal. En ik heb mijn lichaam en vooral de reactie van de bloedsuikers op loopinspanning redelijk goed leren kennen. Ik blijf uiteraard hardlopen, ook na de halve marathon. Het sportieve gezonde leven bevalt me en het feit dat ik nu mijn diabetes kan accepteren bevalt me nog beter. Ik heb dan wel diabetes, maar diabetes heeft mij niet!”

Wil je Marco en de Bas van de Goor Foundation als bedrijf of particulier helpen om deze doelstelling te ondersteunen? Doneer dan via: https://www.bvdgf.org/fundraisers/marcovanstijn

Reacties