WIJC op de Weissensee

Foto: ©Arjen Vervoort

De Grote Prijs Weissensee is uitgereikt aan wedstrijdrijders die de vier wedstrijden op de Weissensee in de afgelopen week hebben uitgereden in de beste tijden. Kees Heemskerk (WIJC en marathonploeg Groenehartsport) werd in dat klassement 3e bij de Heren Beloften.

Die vier wedstrijden waren de Aart Koopmans Memorial, het Open Nederlands Kampioenschap, de KPN Grand Prix 2 en de Alternatieve Elfstedentocht over 200 km op woensdag 29 januari. Vier WIJC dames, Lisa en Loesanne van der Geest, Iris van der Stelt en Anne Leltz, en één WIJC heer, Kees Heemskerk, namen aan die wedstrijden deel. Er is voor wedstrijden op natuurijs een speciaal KPN Grand Prix klassement, drie wedstrijden in Oostenrijk op de Weissensee en eind februari nog twee wedstrijden in Lulea in Zweden.

Aart Koopmans Memorial

De wedstrijd om de Aart Koopmans Memorial (KPN Grand Prix 1, 23 januari, 60 km dames, 82 km heren) leverde bij de dames discussie op met als gevolg dat de nummer één, Marijke Groenewold (ZiuZ), werd gediskwalificeerd en haar medaille moest inleveren. Dat betekende dat Lisa van der Geest (WIJC en marathonploeg Turner) van de ondankbare 4e plaats opschoof en alsnog 3e werd. Iris van der Stelt (WIJC en Turner) werd 20e, Loesanne van der Geest (WIJC en marathonploeg Nedflex) werd 38e en Anne Leltz (WIJC en Jacobus.nl) finishte als 71e. Kees Heemskerk werd bij de heren 32e en was 3e van de Heren Beloften.

Open Nederlands Kampioenschappen

De resultaten van de WIJC-ers op het Open Nederlands Kampioenschap op 25 januari, voor de, dames over 105km, voor de heren over 147 km:

  • Lisa van der Geest 7e
  • Loesanne van der Geest 11e
  • Iris van der Stelt 32e
  • Anne Leltz 35e
  • Kees Heemskerk finishte als 29e in het totaal klassement en was 5e Beloften rijder.

KPN Grand Prix 2

De puntenkoers, de KPN Grand Prix 2 op maandag 27 januari (dames 38.5 km, heren 60.5 km) leverde Kees Heemskerk één punt op omdat hij als 20e finishte. Bij de dames was Loesanne van der Geest met een 29e plaats de beste WIJC-ster, gevolgd door Iris van der Stelt (47), Anne Leltz (52) en Lisa van der Geest (60)

Alternatieve Elfstedentocht

Woensdag 29 januari was de zwaarste dag, de Alternatieve Elfstedentocht over 200 km, flinke wind en temperaturen rond het vriespunt. Loesanne van der Geest reed zeer aanvallend en finishte in 6.27.20, de 15e plaats, Anne Leltz zat ook goed met een 23e plaats (6.27.28). Iris van der Stelt en Lisa van der Geest finishten als 41e en 42e rijders, zij maakten 16 van de 19 ronden vol. Kees Heemskerk werd 25e in 5.34.38 en was ook nu weer de 3e rijder bij de Heren Beloften.

Toerijders

Naast de wedstrijdrijders waren er veel WIJC recreanten op de Weissensee . Een groot aantal reed dinsdag 28 januari de Alternatieve Elfstedentocht, in de regen. Frans Biemond, oud-voorzitter van de WIJC, reed zeer sterk en finishte die dag als 5e van de toerrijders in 7.17.47. Huub Slobbe die al vanaf de beginjaren deelneemt aan de Alternatieve finishte met zijn 7.41.20 als 49e. Johan Heemskerk had ter voorbereiding ook nog vele fietskilometers gemaakt en reed de 200km in 9.18.29. Willem Leenen, ijsmeester van de WIJC testte ook in Oostenrijk het ijs en reed enkele ronden mee. Er schaatsten meer (oud) bestuursleden en vrijwilligers van WIJC een deel van de Alternatieve zoals Jan van der Geest, John van Velzen, Roza van der Veer en Ineke van Kempen.

Op vrijdag 31 januari wordt de 4e en laatste Alternatieve Elfsteden toertocht verreden. De verwachte maximum temperatuur is dan 10°C, dat wordt dus zwaar en zacht ijs.

Reacties