Sportieve strijd en graduatie op judomat bij sportschool Kaizen

Foto: Sportschool Kaizen

Zaterdag 13 april was er voor de judoka’s van 12 jaar en ouder het Newaza toernooi. Een week eerder hadden de judoka’s van 6 tot en met 11 jaar al gestoeid om het goud, nu was het de beurt aan de oudere judoka’s.

Bij de leeftijd 12 tot en met 15 jaar werd er flink hard geknokt op de grond. De jeugdjudoka’s konden in het grondgevecht gebruik maken van zowel houdgrepen als verwurgingen. Ondanks de flinke strijd was het een en al sportiviteit op de judomat en kon er na elke partij keurig worden af-gegroet en vriendschappelijk de handen worden geschud.

“De vechtlust bij sommige jeugdige judoka’s is heel leuk om te zien. Er werd soms flink hard gestreden en werd daardoor een flink spannende pot judo. Waar ik dan heel erg van kan genieten is als wanneer twee judoka’s in een gevecht het beste van zichzelf hebben gegeven. Beiden helemaal leeg zijn in kracht en energie elkaar alsnog, na de bekendmaking van de winnaar, respectvol buigen en waardering uitspreken over het judo van de ander. In mijn ogen is dit exact wat sport dient in te houden!” (Sportschool eigenaar en trainer Johan Zagers)

Bij de senioren was de vechtlust zeker niet minder. Zowel heren als dames hadden zich ingeschreven voor dit grondgevechtentoernooi en streden dan ook in gemengde poules. Ook hier werd zeer hard gestreden om het ere metaal. “Stoeien op de grond is de zwaarste manier van stoeien die er bestaat”, aldus Zagers. “Je hebt continu de druk van je tegenstander op je en je bent continu bezig met verdedigen en aanvallen tegelijkertijd. Elk ledemaat is actief en naarmate een wedstrijd voortduurt vloeit de kracht in de armen en benen weg en begint alles te verzuren. Desondanks moet je doorknokken wil je de wedstrijd winnen, die ander geeft ook niet zomaar op. Dit betekent dat je in elk gevecht jezelf helemaal leeg pompt aan energie, en dat vijf wedstrijden op een rij.”

De meegereisde supporters en belangstellenden hadden dus genoeg ‘vuurwerk’ om naar te kijken. Ondanks het vuurwerk was de sportiviteit zeer aanwezig en werden er heel wat vriendschappelijke handen gegeven.
Na de medaille uitreiking was er nog een speciaal moment voor Maja Tomaka. Haar leraar Johan Zagers wist haar en haar familie en vrienden te verassen door Maja de gele band toe te kennen. In de speech van Zagers bracht hij naar voren dat Maja sinds de zomer bij Kaizen judoot en dat zij dat met volle overgave doet en niet onderdoet voor de hogere banden. Haar vechtlust, leergierigheid en de technieken die ze keurig beheerst waren volgens Zagers de reden om haar te gradueren tot gele band drager. Onder zéér luid applaus van alle aanwezigen kreeg ze de gele band omgeknoopt. Een mooie afsluiting van een fantastisch toernooi!

Reacties