Valse start voor TOP in de play-offs

In de fase van de competitie waarin de tickets voor de finale om de landstitiel verdeeld gaan worden, heeft TOP/SolarCompleet een valse start gemaakt. Tegen een zeer gemotiveerd en sterk spelend Fortuna/DeltaLogistiek moest de ploeg van Jan Niebeek constant in de achtervolging.

Er stond slechts twee keer een gelijke stand op het scorebord (8-8 en 11-11). TOP speelde onder de maat en had veel moeite met de verdedigende druk van Fortuna en moest ook in de rebound de meerdere in de ploeg uit Delft erkennen. Fortuna had een prima strijdplan en dat leverde hen terecht de winst op. TOP moet door deze zure nederlaag twee keer winnen om aanspraak te maken op een finaleplek in Ziggodome op 13 april.

De wetten van topsport zijn hard: op de momenten dat het erom gaat moet je er staan, en daarbij bleek eens te meer dat de play-offs aparte wedstrijden zijn. TOP, in de competitie al snel verzekerd van een play-off plek, speelde tegen Fortuna dat pas in de laatste speelronde als vierde aansloot. Fortuna, een ploeg met sterke rebounders en een aantal scherpschutters, staat erom bekend een goed strijdplan te kunnen maken. Dat bleek ook deze wedstrijd weer.

In een stijf uitverkochte sporthal De Korf was TOP de favoriet, maar helaas kon de ploeg dit geen moment waarmaken. TOP speelde onherkenbaar, kwam maar niet in het eigen snelle spel en liet zich vaak de kaas van het brood eten. Veel eenschots aanvallen en te weinig kansen creëren gaven aan hoe moeilijk de ploeg het had. Fortuna daarentegen speelde super gemotiveerd en vierde onderscheppingen en doelpunten, samen met de talrijke aanhang, uitbundig.

TOP stond in no-time met 0-3 achter en pas na 5 minuten werd de score geopend en dat zou tekenend zijn voor de rest van de wedstrijd. Halverwege de eerste helft kroop TOP langzaam dichterbij en bij 11-11 net voor rust leek de aansluiting gevonden. Echter, de laatste aanval van Fortuna in de laatste 10 seconden leverde nog een goal en daarmee een voorsprong op.

Na rust was het weer Fortuna dat als eerste scoorde. Aan de kant van TOP werd naarstig naar oplossingen gezocht, zeker toen Paul Anholts geblesseerd uitviel. Het lukte TOP maar niet om een antwoord te vinden op het spel van Fortuna en vooral de reboundkracht van Fortuna zorgde ervoor dat de schoten maar herhaald konden worden. De achterstand was op een gegeven moment al opgelopen tot 13-19 toen er voor TOP een sterke fase aanbrak.

Vier doelpunten op rij van invaller Thomas Tiggelman, Celeste Split, Barbara Brouwer en Mick Snel brachten TOP terug in de wedstrijd en Fortuna had even moeite om tot scoren te komen. Een gelijke stand hing vervolgens 10 minuten in de lucht, maar een niet gegeven strafworp aan Brouwer bij 21-22 en een wel gegeven strafworp aan Fortuna betekenden de definitieve beslissing in de wedstrijd, zeker toen Fortuna gelijk daarna het verschil weer op 3 doelpunten bracht (21-24).

Snel bracht de stand nog op 22-24, maar het slotakkoord was voor Fortuna dat daarmee een prima wedstrijd afsloot. Een terechte overwinning voor de ploeg die daar het meeste aanspraak op maakte. TOP zal volgende week in de tweede wedstrijd (en mogelijk 3e wedstrijd) alle zeilen moeten bijzetten om alsnog de finale te halen.