Iris van der Stelt als eerste over de finish op de Weissensee

Foto: ©schaatspeloton.nl

Na de 200 kilometer lange schaatstocht, de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, reed Iris van der Stelt (WIJC en mkbasics.nl) als eerste over de finishlijn in een tijd van 6 uur, 58 minuten en 30 seconden. Manon Kamminga (A6, groot in auto’s) werd tweede en de derde plaats was voor Ineke Dedden (Palet Vastgoedonderhoud).

De koers

Het was -13 graden bij de start en het peloton kwam maar langzaam op gang. Wel was al snel een kopgroep gevormd van negen rijdsters, allemaal uit verschillende ploegen. Zij kwamen tot wel zeven minuten voorsprong. Na zo’n vijftig kilometer waagden tien rijdsters, waaronder Iris van der Stelt en Manon Kamminga, de sprong vanuit het peloton. Zij verkleinden al snel de grote afstand naar de kopgroep en na ongeveer 80 km sloten ze bij de eerste negen aan. Met elkaar hielden ze een ruime voorsprong op het peloton.

Nadat de mannen gefinisht waren en met 150 kilometer al in de benen, was de kopgroep van de dames uitgedund tot elf rijdsters. Ineke Dedden maakte toen de oversteek van het peloton naar de kopgroep. Het peloton ging jagen en kwam tot 20 seconden op de vier snelsten: Iris van der Stelt, Manon Kamminga, Ineke Dedden en Beau Wagemaker. Weer kwamen vanuit het peloton drie rijdsters naar die kopgroep van vier, Chantal Hendriks, Kim Muusse en Janke Elzinga.

De zeven dames gingen het in een lange sprint afmaken. Op drie kilometer voor de meet kwam al de eerste aanval van Chantal Hendriks, maar Iris ging langs haar heen en kon de voorsprong vasthouden. Ook toen Manon Kamminga nog dichtbij kwam. Geen fotofinish dit keer, een duidelijke overwinning en nu vreugdetranen bij Iris van der Stelt.

 

mkbasics.nl stopt met sponsoring

De Alternatieve Elfstedentocht is een mooie overwinning voor Iris en voor de marathonploeg mkbasics.nl. Zaterdag werd Iris tweede in het Open Nederlands Kampioenschap over 100 km en haar ploeggenote Lisa van der Geest werd ook tweede tijdens de Grand Prix #2 wedstrijd over 40 km afgelopen maandag. Tussendoor had de ploeg bericht gekregen dat mkbasics.nl na tien jaar stopt met de marathon sponsoring en zij dus op zoek moeten naar een nieuwe hoofdsponsor. Deze overwinning is een mooi visitekaartje in die zoektocht.

Foto’s: ©schaatspeloton.nl

Reacties