Belangrijke wedstrijd voor Judo Team Bollenstreek

Foto: Judo Team Bollenstreek

Afgelopen weekend was het voor de A1 selectie van Judo Team Bollenstreek bijltjesdag. De jongens en meiden hadden de afgelopen tijd zich gedegen voorbereid en al de nodige medailles gewonnen. Afgelopen weekend stond het meetmoment van de Judo Bond Nederland op het programma.

Wie kans wil maken om opgenomen te worden in de nationale jeugdselectie en dus uitgezonden te worden naar het EK en misschien wel het WK, dient goed te presteren op de meetmomenten. Wie bij de eerste zeven eindigt, verdient punten voor deze ranking.

Dit weekend was het eerste meetmoment in Den Haag, het Internationaal Residentie Judo Toernooi. Uit heel Europa kwamen judo teams om zich te meten met de ander judo teams.

“Met alleen maar eerste jaars onder de 18 judoka’s bij de jongens, wisten we dat we alle zeilen bij moesten gaan zetten”, aldus hoofdtrainer Johan Zagers. “Dit is toch een heel ander niveau dan de afgelopen weken, ook de video-scheidsrechter geeft een heel andere dimensie aan het judospel.”

Vanaf het begin moesten de judoka’s zich houden aan het plan; pakking controleren, druk houden op de revers om te voorkomen dat de tegenstander te makkelijk dichtbij kan komen en toewerken naar een aanval. Aanvallende judo, liever geworpen worden met een overname dan verliezen door een aanval van de tegenstander.

Ondanks zeer sterk judo en hier en daar wat winstpartijen, wist geen van de heren -18 een medaille te pakken. “Ik ben ongelooflijk trots op het geen wat die gasten laten zien. Lef, durf en een ‘over mijn lijk’ houding. Vandaag geen medailles bij de jongens, maar we gaan komende jaren nog veel plezier beleven.” blikte Johan Zagers terug op de wedstrijden van de jongens.

Als Laatste moest Eva Hornsveld aantreden op de tatami. Dat de verwachtingen hoog lagen, was te merken aan de toeschouwers bij haar wedstrijden. Met bijzonder sterk judo, met name in pakking en aanvallend judo, wist Eva de eerste partij vroegtijdig te beslissen in Ippon. Helaas verloor Eva haar tweede pot van Van Ballegooijen.

Zagers: “Een sterke judoka die met een nieuwe worp de mat op kwam, we hadden haar wedstrijden bekeken en geanalyseerd, maar toch wist ze eva te verassen. Erg Jammer.”

Uiteindelijk mocht Eva strijden om het brons. Direct ging Eva de aanval in en wist een zeer sterke pakking af te dwingen, hierdoor wist haar Engelse tegenstandster niet zo goed wat doen en wist Eva twee keer wazari (2x half punt is volpunt, einde wedstrijd) te scoren. “Geweldig trots ben ik op Eva. Enorme stappen in haar ontwikkeling laat ze momenteel zien en de eerste punten zijn binnen! Nu een week rust en dan gaat de hele wedstrijdgroep weer in de opbouwfase naar het volgende meetmoment.”

Reacties