TOP voor vijfde keer op rij naar finale!

Door winst in de tweede play offwedstrijd tegen Blauw Wit Amsterdam heeft TOP/SolarCompleet zich verzekerd van een finaleplaats om het landskampioenschap op 7 april in Ziggodome.

De tegenstander zal komen uit een noodzakelijk derde duel tussen Fortuna en PKC. Hoewel de winst veel minder gemakkelijk tot stand kwam dan vorige week (winst met 34-23) wist TOP op de belangrijke momenten te scoren, sterk te verdedigen en zo met 17-19 te winnen. Hiermee bereikt de ploeg van coach Jan Niebeek voor de vijfde keer op rij de finale, een bijzondere prestatie.

In een stijf uitverkochte Blauw Wit hal in Amsterdam zat de sfeer er vanaf minuut één goed in. Beide supportersgroepen hadden hun best gedaan om er een mooi evenement van te maken. Blauw Wit moest winnen om een eventuele derde beslissende wedstrijd af te kunnen dwingen en de vraag was welk tactisch plan coach Barry Schep had bedacht. In ieder geval stonden de vakken nu gedraaid zodat de vorige week uitblinkende aanvoerder Mick Snel was gekoppeld aan topschutter Momo Stavenuiter.

Blauw Wit startte uitstekend en had al snel een 1-0 voorsprong te pakken. Een afgekeurde goal en een gemiste strafworp van TOP gingen vooraf aan de gelijkmaker van Celeste Split. Blauw Wit had de eerste 10 minuten het scoringsinitiatief, speelde sterk en TOP moest in de achtervolging. Nadat de eerste storm was gaan liggen, kwam TOP beter in de wedstrijd.

Vanaf 5-5 kwam TOP voor het eerst op voorsprong door een wederom uitstekend spelende Mick Snel die eigenhandig de stand naar 5-7 tilde. De 5-8 van Barbara Brouwer achter de korf was een prachtige en de 5-9 van Celeste Split betekende een marge van 4 goals. Deze marge bleef een tijdje in stand, waarbij opviel dat Mick Snel het zijn directe tegenstander heel moeilijk maakte en weinig kansen weggaf. Ook Jet Hendriks was in die fase belangrijk met haar scores (3x). Blauw Wit, gesteund door het publiek, bleef vechten om in de wedstrijd te blijven en met redelijk succes, want de achterstand was bij rust verkleind tot 10-13.

De eerste goal na rust was nog voor TOP, maar Blauw Wit kroop toch langzaam dichterbij. Verdedigend had TOP de zaken uitstekend op orde, maar aanvallend liep het vooral in het vak met Paul Anholts, Nick Pikaar, Celeste Split en Barbara Brouwer moeizaam. Anholts werd erg goed verdedigd en had het vooral in de rebound moeilijk. De aanvallen waren daarom vaak na 1 schot weer voorbij. Blauw Wit rook de kansen en kwam, na een succesvolle herenwissel, bij 16-16 langszij met nog ruim 13 minuten te spelen. De wedstrijd lag weer helemaal open.

TOP had het moeilijk en had ook moeite met de scheidsrechterlijke beslissingen die niet altijd in het voordeel uitvielen. Toch liet de ploeg zich hierdoor niet uit de wedstrijd spelen en met rustig spel en veel inzet was het Barbara Brouwer die TOP toch weer op een voorsprong schoot. Toen even later Celeste Split met haar vijfde goal de 16-18 binnenschoot kwam het geloof weer terug en was te zien dat TOP de wedstrijd ging winnen.

Ondanks dat er nog ruim 5 minuten te spelen waren, speelde TOP met veel vertrouwen en liet het verdedigend geen steken meer vallen. Mick Snel, wederom gekozen tot Speler van de Wedstrijd, schoot met zijn 7e goal de wedstrijd definitief in het slot. De strafworp voor Blauw Wit was nog goed voor de statistieken, eindstand 17-19.

Het feest was inmiddels losgebarsten, de vloer was voor de TOP-supporters die de ploeg luidkeels toezongen met “Wij gaan naar Ziggodome”. Voor TOP is dit alweer de vijfde keer op rij dat de finale wordt bereikt. Op 7 april zal TOP de titel verdedigen tegen een tegenstander (PKC of Fortuna) die na dinsdagavond bekend zal zijn. De wedstrijd zal live worden uitgezonden vanaf 16.00 uur door de NOS.