SwimStar; zwemles op een andere manier

Foto: PR

Ingrid van Gerven geeft samen met twee andere zwemdocenten onder de naam SwimStar sinds een jaar zwemles op een andere manier. De lessen worden gegeven in het zwembad van de KTS in Voorhout volgens het in Nederland relatief nieuwe ‘PADI Swim School zwemprogramma’.

PADI Swim School

Het PADI Swim School zwemprogramma begint met de ontwikkeling van basisvaardigheden, die nodig zijn om veilig in en om het water te zijn. Zo worden eerst een aantal functionele overlevingsvaardigheden aangeleerd. Daarna pas komen de juiste zwemtechnieken aan bod, door voort te bouwen op vaardigheden die al aangeleerd zijn.

“Water is hartstikke leuk, maar er komen wel dingen bij kijken die de aandacht vragen.”

Deze methode is aan komen waaien vanuit andere delen van de wereld en inmiddels zijn er in Nederland twee zwemscholen te vinden, die volgens deze methode lesgeven. Eén daarvan is dus gevestigd in het KTS zwembad in Voorhout en heeft net het eerste succesvolle jaar achter de rug. In groepjes van maximaal zes kinderen tegelijk, wordt er lesgegeven aan kids vanaf vier jaar en ouder.

“We vinden het belangrijk dat het kind op een veilige en plezierige wijze de zwemvaardigheden aanleert.”

SwimStar

Het fijne van deze methode en de werkwijze van SwimStar, vindt Ingrid, is dat er veel meer persoonlijke aandacht is voor het kind en dat zij zich in een rustige omgeving en vaak op hun eigen tempo het zwemmen eigen kunnen maken. Er is veel aandacht voor veiligheid en ze leren eerst zichzelf te redden in het water. Met deze methode blijven alle kinderen tijdens de les bezig en hoeven ze niet steeds op elkaar te wachten. Plezier maken tijdens de zwemles is een ander aspect waar ze veel waarde aan hecht.

“Zwemmen is leuk! Veiligheid staat voorop, maar plezier tijdens de zwemles is ook belangrijk.”

Extra aandacht

Door de persoonlijke begeleiding die de kinderen krijgen, is het ook mogelijk voor kinderen die meer aandacht vergen of een beperking hebben, als bijvoorbeeld autisme of een lichamelijke beperking, om via deze methode te leren zwemmen. Wanneer nodig kan in overleg met de ouders voor een kind in zo’n geval tijdens de les een extra docent 1 op 1 begeleiding geven.

Zo kan het kind toch gewoon meedoen met de groep en op een fijne manier veilig leren zwemmen. De lessen worden altijd op dezelfde tijd, dezelfde dag en door dezelfde instructeur gegeven in een vast zwemgroepje en op een rustige locatie. Deze regelmaat kan voor veel kinderen dan ook een uitkomst bieden.

Praktisch

Ook praktische zaken, zoals het eerst toestemming vragen aan een volwassenen voordat het kind het water in gaat, komen aan de orde. In blokken van acht weken, afgesloten door een kijkles, leren de kinderen stap voor stap alle vaardigheden.

Via een leuk beloningssysteem kunnen ze door middel van het behalen van sterren, hun van foam gemaakte zeester compleet maken. Mocht een kind met een onderdeel achterblijven, kan hij of zij wel in hetzelfde zwemgroepje verder, maar wordt er nog wat extra aan dat onderdeel gewerkt. Na gemiddeld 1,5 jaar halen zij een diploma, dat gelijk staat aan het C-diploma van de reguliere ABC-methode.

Persoonlijk

Ook het contact met de ouders over de voortgang en het gedrag van de kinderen tijdens de les, is volgens Ingrid erg belangrijk. Als dat nodig is, vraagt zij soms de ouders dan ook na de les om even te blijven om wat dingen door te spreken. Ieder kind is tenslotte anders en leert het beste op zijn of haar eigen manier. De methode van SwimStar is dan ook persoonlijk en heeft aandacht voor de diversiteit van de kinderen.

Nieuwe groep

Vanaf januari start er weer een nieuwe groep in het zwembad van de KTS in Voorhout. Inschrijven voor deze zwemlessen volgens de PADI Swim School methode kan via het aanmeldformulier. Ouders van kinderen die extra aandacht behoeven, kunnen een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken.

Meer informatie

Op de website van SwimStar is meer informatie te vinden over de methode en over de zwemlessen die door hen worden gegeven. Volg ook de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. S

Cookieinstellingen