KookKracht en de Paraplu winnaars Teylinger Prijs 2020

Foto: Welzijn Teylingen

Vandaag werd aan stichting KookKracht de Teylinger Prijs 2020 uitgereikt. Vorige week was de uitreiking aan stichting Paraplu Voorhout. Beide initiatieven kregen hoge cijfers van de jury, omdat het project verbindend en inspirerend is, en vanwege de bijdrage aan de samenleving.

De winnaar werd deze keer digitaal verrast met een cheque van € 250, uitgereikt door Manon van Dijk, jurylid en raadslid voor het CDA. De gemeente Teylingen kent (via Welzijn Teylingen) jaarlijks prijzen toe aan projecten of activiteiten door vrijwilligers. Een van de twee winnaars maakt in december nog kans op de Teylinger Trofee en het daaraan verbonden geldbedrag van € 1.000.

Stichting KookKracht

Stichting KookKracht ondersteunt Syrische vrouwen die als vluchteling hier zijn gekomen bij hun integratie in Teylingen. Dat gebeurt op een bijzondere manier: de vrouwen verzorgen via Kookkracht catering op locaties. Ze krijgen bovendien een interne opleiding die hen helpt door te stromen naar regulier werk. Doordat zij op locatie werken, ontstaat verbinding tussen culturen. Dit helpt de vrouwen bij het leren van de Nederlandse taal, en ook vinden ze op deze manier beter hun weg in de Teylingse samenleving. Het bestuur van KookKracht zet zijn deskundigheid in om hen daarbij te begeleiden.

De ontvangers van de prijs waren blij verrast. Zij gaven aan dat het juist in deze corona-tijd fijn is om te kunnen laten zien wat de waarde is van het project. Zij hopen op nog meer verbinding met mensen en organisaties in Teylingen om de catering ter plaatse, in contact met de Nederlandse samenleving, uit te kunnen breiden.

Stichting Paraplu Voorhout

Bij stichting Paraplu Voorhout draait alles om een winkel met een missie. De winkel in de Herenstraat van Voorhout wordt gerund door ruim veertig vrijwilligers en heeft een ruim assortiment met producten van lokale ondernemers, instellingen als ’s Heerenloo en Gemiva en particulieren. Daarnaast worden er ook tweedehands spullen verkocht. De gezellige koffietafel is een belangrijk onderdeel van de winkelformule. Hier treffen vrijwilligers en klanten elkaar voor een praatje. De winkel is een plek geworden die veel mensen trekt: jong en oud en met verschillende achtergronden. De opbrengst van de winkel gaat elk jaar naar een goed doel.

Andere nominaties

Dit jaar waren er in totaal zes nominaties; ‘Theater op Afstand’, de modernisering van Spelewey (SJJV), het project ‘Opdat wij niet vergeten’(Historische Kring Voorhout) en de instandhouding van de Molen van Speelman.
‘Theater op Afstand’ is een project van de Theaterschool Teylingen. Tijdens de eerste lockdown hebben hun vrijwilligers zich ingespannen om voorstellingen met musicalzang in de buitenlucht te geven. Ze deden dat bij locaties waar mensen niet meer naar buiten konden of bezoek konden ontvangen. Na de lockdown zijn zij doorgegaan met het geven van deze voorstellingen, nog steeds op afstand en nu ook binnen.

SJJV heeft het voormalig jongerencentrum Spelewey in Voorhout gemoderniseerd. Hierdoor is het centrum voor veel meer doelgroepen een fijne ontmoetings- en activiteitenplek geworden. De vrijwilligers willen graag jong en oud in de eigen buurt verbinden, bijvoorbeeld door samen te koken in de gloednieuwe keuken.

De Historische Kring Voorhout heeft in het kader van 75 jaar bevrijding het boekje ‘Opdat wij niet vergeten’ samengesteld met verhalen van Voorhoutse oorlogsslachtoffers. Alle huishoudens in Voorhout hebben een exemplaar ontvangen. Om de verhalen verder onder de aandacht te brengen, geeft de Historische Kring gastlessen op scholen.

De Molen van Speelman in Sassenheim is genomineerd omdat de betrokken vrijwilligers zich jarenlang hebben ingespannen om de molen te restaureren en in stand te houden. De molen is daardoor een markante plek in Sassenheim geworden, die plaats biedt aan allerlei activiteiten en feesten.

Op www.welzijnteylingen.nl staan filmpjes over alle genomineerden.

Teylinger Trofee

Een van de twee winnaars maakt kans op de Teylinger Trofee, met een geldbedrag van € 1.000. De jury bepaalt de winnaar van de Trofee; via een publiekspoll, die begin november van start gaat, kunnen inwoners meestemmen. In december volgt de officiële uitreiking van de trofee door wethouder Arno van Kempen.

Reacties