De burgercoöperatie Land van Ons heeft de gemeente Teylingen in een brief verzocht om het besluit over een nieuw pachtcontract in de Boterhuispolder te herzien. Volgens de coöperatie zou de toekenning van het contract het onderzoek naar landbouwmogelijkheden en de toekomst van het Veenweidegebied in gevaar brengen, evenals investeringen in het gebied en biodiversiteitsherstel.
Land van Ons voert op haar eigen perceel wetenschappelijk onderzoek uit naar de toekomst van landbouw in veenweidegebieden. Dit onderzoek, dat wordt gesteund door de regio Holland Rijnland, waartoe ook de gemeente Teylingen behoort, wordt uitgevoerd onder leiding van het Centrum voor Milieukunde van de Leidse Universiteit. Echter, dit onderzoek wordt nu bedreigd door de eerder genoemde beslissing.
Land van Ons benadrukt dat het cruciaal is dat de landbouw in de Boterhuispolder strikt biologisch blijft, aangezien dit essentieel is voor het succes van het lopende onderzoek. De coöperatie dringt er daarom op aan om dit criterium mee te nemen in de herziene aanbesteding en wijst op de omgevingsvisie van de gemeente die hiermee in lijn is.
Land van Ons vestigt de aandacht op het grotere probleem van pachtcontracten die steeds vaker voor korte termijnen worden afgesloten. Dit bemoeilijkt boeren die willen investeren in verduurzaming. De coöperatie benadrukt de noodzaak voor de overheid om langetermijndoelen, zoals schoon water, schone lucht en duurzame landbouw, nauwlettend in overweging te nemen bij pachtbesluiten.
De hoge grond- en pachtprijzen in Nederland vormen een grote uitdaging voor startende jonge boeren, boeren in transitie en biologische boeren. Land van Ons roept op tot een actiever pacht- en grondbeleid van de overheid om betaalbare toegang tot agrarische grond te waarborgen en zo een gezonde toekomst voor de agrarische sector en het platteland te bevorderen.