Drie jaar geleden, in januari 2022, heeft de gemeente Teylingen op het Raadhuisplein in Voorhout een eigen Holocaustmonument geplaatst. Dit monument, vervaardigd door Nico van Dam, is gemaakt van een deel van de 104.000 stenen van het tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht uit 2020, ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. De stenen, symbolisch voor de ruim 100.000 vermoorde Nederlandse Joden, Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn opgeborgen in een ronde gietijzeren schaal.
Op vrijdagmorgen 24 januari, stonden het college burgemeester en wethouders van Teylingen, de Oranjevereniging Voorhout, de Historische Kring Voorhout en leerlingen uit groep 8 van basisschool De Regenboog stil bij de slachtoffers van de Holocaust. Ter nagedachtenis aan hen werden vier bloemstukken gelegd.
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst opende burgemeester Carla Breuer met een aangrijpende speech, waarin ze de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog benadrukte en het belang van herdenken onderstreepte. Het bestuurslid van de Oranjevereniging Voorhout sprak eveneens over respect, vrede en menselijkheid, terwijl het bestuurslid van de Historische Kring Voorhout de herinnering aan de slachtoffers levend hield.
De herdenking werd afgesloten met ontroerende gedichten, voorgedragen door leerlingen. Een van de leerlingen, Febe, benadrukte de ernst van de Holocaust en haar eer om een gedicht voor te lezen naast de burgemeester.
De Holocaustherdenking in Voorhout ging vooraf aan de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' in Amsterdam. Het is van groot belang om de verhalen te delen en te blijven herdenken, opdat zulke verschrikkingen nooit meer zullen plaatsvinden.
Door Ingrid Langeveld