Geen Plannen voor Camera's op Stationslocatie Voorhout om Veiligheid te Vergroten

17 feb , 4:40 Nieuws
image 17 674486d6661fc

Geen Plannen voor Camera's op Stationslocatie Voorhout om Veiligheid te Vergroten

Het ziet er niet naar uit dat er op de korte termijn camera's komen op de stationslocatie van Voorhout om de veiligheid te vergroten en diefstal tegen te gaan. "NS en ProRail zijn terughoudend met het nemen van maatregelen", geeft burgemeester Carla Breuer aan.

Alleen maar surveillance van politie en BOA's om de oplopende cijfers van diefstal en vernieling van fietsen en vandalisme in Voorhout tegen te gaan, dat vindt het CDA te mager. "Inwoners geven aan dat ze de stationslocatie niet veilig vinden, hun fiets niet durven neer te zetten, bespuwd worden. Er lopen ongure types rond en er is drugsgebruik", aldus de fractie.

Discussie in Raadscommissie

In de afgelopen raadscommissie Bestuur ging het CDA in gesprek over het meer veilig maken van station Voorhout, zoals het op korte termijn inzetten van camera's.

Standpunten van Verschillende Partijen

Oude barrelDe commissie was vorige week verdeeld. Is het echt een groot probleem als je het vergelijkt met andere stations? Dat gaf de NS als antwoord. "We weten dat wij niet in het paradijs leven. Je moet er geen dure fiets zetten, maar een oude barrel", loste de ChristenUnie het snel op. Het gaat procentueel maar om heel kleine vergrijpen.

"Maar het moet niet zo zijn dat grappenmakers hun gang kunnen gaan", stond D66 aan een andere kant en dacht aan een heel ver gebruik van camerabeelden, "Chinese toestanden", kapte de Partij voor Teylingen dat af. GroenLinks en PvdA vonden het wel geen groot probleem, maar er is nog de beleving, het gevoel van onveiligheid.

Trilokaal maakte zich zorgen over de capaciteit van de politie voor handhaving. "Een beetje langsrijden lost ook niets op. Wij roepen het college van burgemeester en wethouders op het op te pakken in welke vorm dan ook." Ook de VVD stootte zich tegen de diefstal en het 'molest'.

Burgemeester's Perspectief

De burgemeester stipte aan dat er 'hartstikke veel' wordt gedaan. Zo is er actie gevoerd voor het dubbel op slot zetten van de fiets. "We moeten blijven volhouden en innovatief zijn." Zo werkt de lokfiets niet meer.

Overigens toont belevingsonderzoek dat de inwoners aangeven zich wel veilig te voelen. "En camera's, hebt u zelf het idee dat u zich veilig gaat voelen als er een camera hangt? Bij mij niet perse zo. Kan wel preventief helpen tegen het stelen van de fiets. Maar NS doet het niet. Het komt dan bij ons." Warm toezicht is mogelijk, maar dat kost veel geld en er zijn moeilijk mensen voor te vinden.

De burgemeester ziet het meer in preventieve acties en bij de herinrichting van de locatie goed kijken wat eraan gedaan kan worden, zoals beter overzicht.