Liefst 25.000 tot 30.000 stollen komen er in de weken voor de Kerstdagen uit de bakkersoven. En dat in allerlei receptuur. Het is een van de grappige en wellicht duizelingwekkende weetjes die de broers Charles en Ron Ammerlaan én de neven Mitchel (zoon van Charles) en Jarno (zoon van Ron) en tijdens een rondleiding in de moderne bakkerij aan de Edisonstraat in Sassenheim met een twintigtal leden van de Historische Kring Voorhout (HKV) delen.
AbrikozenmoesOp die dag strijken Theo en Joke Ammerlaan-van Dijk aan de Herenstraat 112 in Voorhout neer als opvolgers van bakker Herman Lindeboom. Theo is dan al de derde generatie bakker Ammerlaan, waarna tot heden de twee generaties Charles en Ron én Mitchel en Jarno volgen.
Voorzitter Chris Tetteroo van de Historische Kring Voorhout is diep onder de indruk van het bijzondere bakkersbedrijf dat al vijf generaties bestaat. Hij looft de Ammerlaans voor hun passie, vakmanschap en veerkracht in het meebewegen met de tijd.
Tijdens de rondleiding door de bakkerij worden de HKV-leden getrakteerd op een kijkje achter de schermen. De efficiënte broodsnijmachines, de broodbakovens en de geur van versgebakken brood maken indruk op de bezoekers. Medewerkers zoals Karel en Robert tonen met trots hun vakmanschap door het inpakken van tientallen koffiebroodjes en tompoezen.
"We groeien door de dingen die op ons pad komen. We vinden ook gewoon te veel dingen leuk én we maken alles, nou ja welhaast alles dan, zelf. Hier in eigen huis!" vertelt Mitchel enthousiast.