Schooltuin Park Rusthoff wint eerste prijs

Foto: Lisa de Blok

De vrijwilligers van de schooltuin in Park Rusthoff hebben de allereerste vernieuwde vrijwilligersprijs te pakken. Uit handen van raadslid Dion Piket ontvingen zij deze week de eerste prijs; een cheque van maar liefst 250 euro.

De schooltuin

Het is een idyllisch en rustgevend stukje land, waar het hart en ziel voor de natuur vanaf straalt. Als je niet zou weten dat het er zit, zou je er zo aan voorbij lopen. Aan de rand van Park Rusthoff is al sinds eind jaren zeventig, toen de voormalige gemeentekwekerij op dat perceel werd opgeheven, een schooltuin aanwezig.

In het begin was het wat ongeorganiseerd, totdat Hennes Claasen net voor de eeuwwisseling het initiatief nam om, net als bij andere schooltuinen in Nederland, een standaard programma te initiëren voor alle kinderen. Tot op de dag van vandaag is hij nog steeds actief in de tuin, samen met de andere vrijwilligers.

Zo’n 130 leerlingen per jaar van groep 6 of 7 van het Bolwerk, de Kinderburg, de Overplaats en de Springplank zijn in totaal 21 weken bezig in hun eigen tuintje. Van zaadje opkweken tot aan samen soep maken en ook opeten in het Paviljoen. Een van de aspecten die de jury dan ook erg kon waarderen; ze leren kinderen de waarde van de natuur en ze eten thuis zelfs de eigen gekweekte groente, waar ze anders hun neus voor ophalen.

Om te vieren dat ze eerste zijn geworden, smullen alle kinderen van zelfgemaakte rabarbertaart uit eigen tuin.

Duurzaamheid

De kinderen hebben allemaal hun eigen stukje grond, met hun eigen naambordje erbij. De groente die ze kweken krijgen ze na het oogsten mee naar huis, maar wel in een natuurvriendelijke stoffen tas natuurlijk. Zo leren de kinderen ook iets over duurzaamheid. Deze schooltuin is dan ook als enigste schooltuin sinds 2011 in het bezit van het Nationaal Keurmerk Tuinieren. Pesticiden zijn al sinds 1999 zwaar uit den bozen en de grond wordt verrijkt met zelfgemaakt compost.

De vrijwilligers

Uit pure passie en vol liefde draagt de schooltuingroep van in totaal negen vrijwilligers al jaren zorg voor de buitenlessen en voor het onderhoud van de schooltuin. Zo leren zij de kinderen van alles over de natuur en over het groeien van planten. Naast de tuintjes van de scholieren zelf, hebben zij ook nog een vlindertuin, een fruitboog en kruidentuin en zelfs een tuin speciaal voor kleine beestjes aangelegd. Zo is een wandeling over het perceel als een ware beleving te ervaren.

Zo hebben deze toppers van vrijwilligers in de afgelopen decennia dus al heel wat kinderen de liefde voor de natuur mee weten te geven. Een stukje basiskennis, die in deze moderne tijden toch ook altijd van groot belang blijven!

Van harte gefeliciteerd met deze prijs, jullie hebben het dik verdiend!” (redactie Teylingen.Nieuws.nl)

Meer weten over dit schooltuinproject? Volg de blog op de website www.schooltuinsassenheim.wordpress.com.

 

Cookieinstellingen