Druk bezochte wijkmarkt Voorhout

Foto: Lisa de Blok

Woensdag 12 april was de wijkmarkt voor bewoners van de wijk Oosthout en het buitengebied in Voorhout, die door ruim 80 bewoners werd bezocht. De meeste bezoekers van de wijkmarkt waren bewoners uit de wijk Oosthout. Er waren enkele bewoners uit de Vissenbuurt en het buitengebied.

Bij de marktkramen spraken wijkbewoners over verschillende onderwerpen met wethouders, raadsleden en medewerkers van de gemeente Teylingen. De inwoners hadden bijvoorbeeld vragen en opmerkingen over groenonderhoud en snoeien van bomen en plantsoenen, het maaibeleid, speeltuinen, parkeerproblemen in de wijk, onveilige oversteekplaatsen.

Ontvangst bij MareGroep

Om 20.00 uur werd iedereen welkom geheten door de directeur van de MareGroep Rinco Knoop in hun onderkomen in Voorhout. Burgemeester Carla Breuer vervolgde het verhaal met dat de gemeente prima samenwerkt met de MareGroep, bijvoorbeeld voor de schoonmaak van de gemeentehuizen. 

Wijkschouw

Aansluitend kreeg raadslid Robin Konings het woord. Hij heeft samen met een ambtenaar de wijkschouw gedaan in een deel van de wijk. Robin woont zelf ook in deze wijk, op de Dragonweg. Hij heeft geconstateerd dat de wijk er over het algemeen goed bij ligt. Er zijn wel wat punten van aandacht. Wat opviel waren de schuine paaltjes in de wijk. Ook lagen er op een aantal plekken hondendrollen.

Door het plaatsen van een extra dispenser voor hondenzakjes kan dit verminderen, gaf hij aan. Sommige straathoeken in de wijk zijn helemaal kaal gereden. Deze hoeken zijn vrij recht en de bebossing op de hoeken is verdwenen. Dit kan aangepast worden, zodat het een mooier aangezicht krijgt. Ook zijn er nog diverse mogelijkheden voor buurttuintjes, zodat een mooi stukje in de buitenruimte ontstaat dat mensen samenbrengt. De gemeente kan hierbij faciliteren, zodat we met elkaar de dorre lelijke stukjes kunnen aanpakken.

Wethouder Kees van Velzen herkent zich in het beeld: “De wijk ziet er prima uit. Hier en daar zijn nog wat verbeter puntjes. Meld deze, zodat onze servicebussen ze kunnen oplossen.”

Vanaf half mei wordt het doen van een melding eenvoudiger, doordat u meldingen kunt doen via een app op de telefoon. Hierdoor kan de gemeente nog sneller reageren op meldingen.

Wijkjournaal

De bezoekers kregen het wijkjournaal te zien. In deze film vertellen de raadsleden Marc van den Berg en burgerraadslid Shari van den Hout over de belangrijkste punten in deze wijk.

  • Betere verkeersdoorstroming op Oosthoutlaan
  • Duurzaamheid
  • Initiatieven vanuit bewoners
  • Sociaal Domein
  • Speelplaats Engelse Tuin
  • Centrum voor Jeugd en gezin
  • Sport- en cultuurregeling

Interviews

Na de film interviewde Carla Breuer wijkregisseur Karin Heppener. Karin gaf aan dat mensen die een initiatief hebben voor de wijk, contact kunnen opnemen met de wijkregisseur. De wijkregisseur kan inwoners voorzien van voorbeelden, tips en adviezen en kan helpen met het zoeken naar financiering of mensen in contact te brengen met andere partijen. Het is wel altijd belangrijk dat er draagvlak is binnen de buurt voor het initiatief.

Rekenkamercommissie

Aansluitend was Robin Konings weer aan het woord, nu over de Rekenkamercommissie. Dit is een commissie die uitzoekt of besluiten die de gemeente uitvoert wel rechtmatig en doelmatig zijn. Een mooi voorbeeld is het onderzoek naar de Sport- en cultuurregeling. De Rekenkamer is altijd op zoek naar nieuwe onderwerpen. Hierbij is de inbreng van bewoners belangrijk. Er is tenslotte geen onderzoek zonder participatie van de inwoners.

Wethouder Arno van Kempen vertelde over het speerpunt Duurzaamheid. In de duurzaamheidsagenda zijn vijftig punten opgenomen, waar we allemaal iets aan kunnen doen. Op dit moment staan we als gemeente op de 32e plek op het gebied van duurzaamheid. Als we de duurzaamheidsagenda verder uitwerken kunnen we op de 8ste plek komen.

Welzijn Teylingen

Hierna interviewde de burgemeester Margriet Duivenvoorde. Zij werkt als sociaal makelaar voor Welzijn Teylingen. Deze functie is ontstaan door de veranderingen in de maatschappij waarin mensen meer op zichzelf aangewezen zijn. Margriet geeft aan:

“In de wijk Oosthout zijn heel veel mensen die iets voor een ander willen doen. De cohesie in de wijk is groot. Wilt u ook iets doen, meld het bij Welzijn Teylingen”. Kijk op de website www.welzijnteylingen.nl voor meer informatie.

Daarna kwam wijkagent Rob Esser naar voren. Op de vraag of de aanwezigen hun wijkagent kennen, klinkt een nee. Rob is samen met Peter de Boer de wijkagent voor deze wijk. Mensen kunnen de wijkagenten bellen, appen of mailen.

“Vergeleken met Nederland, gaat het heel goed in deze wijk, maar elke inbraak of vernieling is er een te veel. Wel zien we veel te veel fietsendiefstallen”.

Het is belangrijk dat mensen aangifte doen, anders weten de wijkagenten niet dat fietsen zijn gestolen. De wijkagenten vinden ongeveer 600 fietsen per jaar, waarvan geen eigenaar bekend is. Ook de lokfiets wordt regelmatig ‘geleend’, waardoor de wijkagenten fietsendieven op heterdaad kunnen betrappen.

Marktkramen

Na het plenaire gedeelte gingen inwoners in gesprek met raadsleden, collegeleden, ambtenaren, de politie of de BOA bij de verschillende marktkramen:

  • Scholen, spelen, groen en uw straat
  • Verkeer en ruimte
  • Duurzaam en sociaal
  • Openbare orde en veiligheid

Alle opmerkingen en reacties op de onderwerpen worden verwerkt en de acties die daaruit voortkomen worden binnen zes weken gepubliceerd op de gemeentelijke website www.teylingen.nl.

 

Cookieinstellingen