Hardlopers in hart en nieren

Foto: Huub Keulers Fotografie

Zomaar even van Warmond naar Breda rennen, niets is hem te gek. Vincent Kalkman is een hardloper in hart en nieren, net als zijn vrouw Iris. Samen hebben de twee in de afgelopen jaren al heel wat kilometers er op zitten.

Wie denkt dat je een geboren hardloper moet zijn om een ultraloop van meer dan 50 kilometer te lopen, heeft het helemaal mis. Op school eindigde Vincent altijd als laatste tijdens de Cooper test, maar dat weerhield hem er niet van om een jaar of zes geleden om gezondheidsredenen te beginnen aan zijn nieuwe hobby; hardlopen.

Inmiddels hebben hij en zijn vrouw Iris het hardlopen tot een kunst verheven. Vincent begon met rennen toen hij nog honderd kilo woog met de app C25k en wist zich zo al snel voor te bereiden op zijn eerste 5 km run. Hij kreeg de smaak snel te pakken en na zes maanden rende hij zijn eerste marathon.

Zijn vrouw Iris sloot zich enige tijd later bij hem aan. Met het programma van Start to run en een loopgroep in Warmond via Carola van Tol van Running Totaal is zij begonnen met hardlopen. In 2016 heeft ze met behulp van de loopvereniging MarathonPlus twee maal een 6 uursloop gelopen en een van 50 km. Op 9 april loopt ze haar eerste marathon in Rotterdam. Samen rennen de twee nu zo’n drie tot vijf keer per week een rondje vanaf Warmond rond de Klink en voelen zich daardoor beter dan ooit.

Ultraloop

Als fanatieke hardloper is een marathon 42 kilometer al snel niet meer genoeg en dus bestaat er een trapje hoger op de ladder; de Ultraloop. Een Ultraloop heeft een afstand van soms wel 100 km of meer en is vaak verbonden met een tijdslimiet. In 2013 rende Vincent zijn eerste Ultraloop; de Ronde van Texel. In slechts 6 uur en 15 minuten wist hij een keer het eiland rond te rennen met een afstand van 60 km. Vorig jaar won hij De 100 mijl van Sint Annen in Groningen.

Voor tweede paasdag heeft hij zich als een van de weinigen weten te kwalificeren om dit jaar maar liefst twee rondjes Texel te mogen gaan rennen. Ter voorbereiding rende hij afgelopen maandag eventjes van Warmond naar Breda.

Met een ultra wevaar je mentale dip momenten en daar kom je de ene keer sneller doorheen dan de andere keer maar deze keer bleef het lang hangen. Het kwam maar niet los. Maar uiteindelijk wel een heel erg voldaan gevoel van deze 90 kilometers!” (Blog van Vincent)

Tot 2015 was hij erg fanatiek en werd hij soms zelfs chagrijnig al hij een training moest missen. Inmiddels gaat hij daar een stuk beter mee om en heeft geleerd om beter naar zijn lichaam te luisteren. Daar speelt goede voeding een grote rol bij. Voor een run eten de twee zo min mogelijk koolhydraten, maar juist veel vetten en eiwitten zoals een gebakken ei met spek.

Tips van de pro’s

Lijkt het je leuk om ook wat aan je conditie te gaan doen en zo nu en dan eens een lekker lang stuk te gaan rennen? Hier volgen enkele tips van deze twee pro’s:

  • Gebruik om te beginnen de app C25k of bijvoorbeeld het trainingsprogramma van Start to run om zo geleidelijk je conditie op te bouwen.
  • Geniet van het lopen, een goede tip van Iris die respect krijgt van veel hardlopers omdat ze altijd met een lach op haar gezicht loopt. Ga bijvoorbeeld rennen door een mooi natuurgebied of gezellig met vrienden of familie.
  • Goede schoenen zijn het halve werk! Laat je in een sportzaak adviseren over welke schoenen voor jouw soort voeten en jouw gewicht het beste zijn.
  • Door langzaam te rennen krijg je meer uithoudingsvermogen dan wanneer je snelle sprintjes trekt.
  • Gezonde voeding helpt je een goed eind op weg. Een leuke site met lekkere en gezonde recepten vind je hier.

Reacties

Cookieinstellingen