Pas op voor klussende oplichters

Foto: pixabay

Let op! Er zijn klussende, Engelssprekende oplichters actief. Het gaat om personen die stelselmatig aan de deur hun diensten aanbieden zoals het schoonmaken of renoveren van de gevel of dak of het asfalteren van de oprit.

Deze ‘klusjesmannen’ vragen na hun werkzaamheden veel teveel geld voor hun gedane arbeid. De rekeningen moeten dan door u contant betaald worden. Bent u het hiermee niet eens, dan worden ze zeer lastig en in enkele gevallen zelfs bedreigend. De afgelopen periode heeft politie hier meerdere meldingen over gekregen.

Wanneer u met dergelijke opdringerige personen geconfronteerd wordt, of u bent slachtoffer geworden van deze klussers, bel dan de politie via 0900-8844. Noteer altijd signalementen en/of kentekens of maak foto’s. Als u wordt bedreigd of bij spoed, bel dan 112.  Denk niet alleen aan uzelf, let ook op alleenstaanden en/of ouderen in uw wijk of buurt. Deze malafide klusjesmannen gaan geraffineerd te werk en kiezen hun slachtoffers zorgvuldig.

Babbeltruc

De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor. Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. Onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen.

In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. Ze doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt.

Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal. Hoort of ziet u iets ongewoons? Een persoon op de uitkijk? Aarzel niet en bel 112.

Reacties