Nieuwe hoop voor monumentale beuken

Foto: Google Streetview

Door middel van een petitie tegen de afgegeven vergunning voor de kap van twee Warmondse monumentale beuken, werd op succesvolle wijze bezwaar gemaakt.

Lees ook: Petitie tegen kap monumentale beuken

In een week tijd werd deze petitie door 253 mensen ondertekend, die het allen duidelijk niet eens waren met het verdwijnen van deze rode kolossen op het terrein van het voormalige gemeentehuis in Warmond. De bomen zouden volgens de projectontwikkelaar niet meer vitaal zijn en de levensduur daardoor niet meer al te lang. De gemeente verleende op basis van deze informatie een vergunning voor de kap.

Reden van bezwaar

Uit de vele reacties die bij deze petitie verzameld werden, blijkt een drietal bezwaren in veel reacties naar voren te komen:

  • De schoonheid en het aangezicht van de bomen is erg dierbaar en wil men graag behouden.
  • De conclusies uit het rapport zijn niet op onafhankelijke wijze verkregen en de uitkomst bevat mogelijk onjuistheden.
  • De gemeente houdt zich niet aan eerder gemaakte afspraken; het behouden van de twee beuken was een van de voorwaarden voor herontwikkeling en de werkwijze is oneerlijk ten opzichte van projectontwikkelaars, die vanwege dit punt eerder zijn afgehaakt.

Commissie Ruimte

Tijdens de commissievergadering van de commissie Ruimte op 29 november werden de verzamelde handtekeningen door initiatiefneemster Marlies Schrevel aangeboden aan de commissie. Haar verzoek hierbij was duidelijk; het opschorten van de kapvergunning, totdat er een onafhankelijk onderzoek is uitgevoerd naar de vitaliteit van de twee beuken.

Naast haar was er nog een Warmonder die gebruik maakte van het spreekrecht voor de burger. Deze meneer liet weten juist voor de kap te zijn. Onder andere omdat de projectontwikkelaar twee nieuwe volwassen bomen zal plaatsen, wanneer deze bomen nu worden verwijderd. Als over tien jaar blijkt dat de bomen inderdaad niet meer levensvatbaar zijn, is de grond inmiddels verkocht aan verschillende particulieren eigenaren en kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op enige vorm van herplanting.

Nieuw onderzoek

Wethouder Bas Brekelmans nam de handtekeningen in ontvangst en liet weten zeker niet doof te zijn voor deze geluiden. De petitie toont aan dat dit onderwerp inderdaad erg gevoelig ligt bij de inwoners van Warmond. Hij zal dan ook op korte termijn een second opinion laten uitvoeren door middel van een onafhankelijk onderzoek naar de vitaliteit van de bomen en de mogelijkheden om ze te behouden en te beschermen tijdens de bouwwerkzaamheden.

“Dit is voor nu een erg mooi resultaat! Ik wil jullie dan ook bedanken voor al jullie handtekeningen, want die hebben dit mogelijk gemaakt. (Marlies Schrevel, initiatiefneemster petitie)”

Cookieinstellingen