Staat je fiets nog steeds op het station?

Foto: BOA Teylingen

De gemeente heeft vandaag alle fietsen op station Voorhout gelabeld, om erachter te komen of er fietsen zijn achtergelaten in de stallingen. Deze zogenoemde ‘weesfietsen’ worden vervolgens verwijderd.

Weesfietsen

Omdat achtergebleven fietsen kostbare ruimte innemen in de fietsenstalling, wordt er gekeken hoe lang een fiets op dezelfde plaats blijft staan. Door deze fietsen te verwijderen, kunnen de fietsen die wel gebruikt worden veilig aan de rekken worden vastgezet en hebben fietsendieven daardoor minder kans van slagen. De gemeente organiseert daarom eens in de zoveel tijd op verschillende plekken een weesfietsenactie.

Op tijd ophalen

De fietsen hebben nu allemaal een groen label gekregen. Zit dat label er over 28 dagen nog aan? Dan krijgen ze een rood label met daarop een termijn en gaat de tijd dringen voor de rechtmatige eigenaren om ze op te halen. Staan ze er na die datum nog, worden ze verwijderd door de gemeente. De verwijderde fietsen mogen vervolgens 13 weken op de gemeentewerf blijven logeren, waar ze tijdens die periode nog door hun baasjes opgehaald kunnen worden.

Verloting weesfietsen

Na die dertien weken worden de fietsen verloot onder niet-commerciële instellingen. Onlangs werd voor het eerst zo’n verloting met groot succes georganiseerd. De fietsen belanden hierdoor niet meer zoals vroeger op de schroothoop bij de ijzerboer, maar krijgen een tweede leven bij organisaties die er een goede bestemming voor weten.

Lees ook: weesfietsen krijgen goede bestemming.

 

Cookieinstellingen