Voorleesteam Teylingen staat weer klaar!

Foto: PR

Afgelopen donderdagavond was de  startbijeenkomst van VoorleesExpress Bollenstreek in de Bibliotheek van Sassenheim.

Er staan dit najaar elf enthousiaste voorlezers klaar om gedurende twintig weken voor te lezen bij kinderen en gezinnen die daar behoefte aan hebben. De VoorleesExpress gaat hiermee binnen Teylingen het vierde voorleesseizoen in.

De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel bij gezinnen met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. De vrijwilliger komt twintig weken lang elke week een uurtje bij een vast gezin. Hij of zij laat de kinderen en ouders meer in aanraking komen met boeken en de Nederlandse taal.

Voorleesplezier

Voorleesplezier verrijkt de woordenschat, stimuleert de taalontwikkeling en vergroot je wereld. Kinderen kunnen daardoor beter meekomen op school. Ook de contacten tussen kind en omgeving -binnen en buiten het gezin- worden versterkt door de gesprekken en activiteiten die bij het voorlezen horen. De vrijwilliger betrekt ook  andere gezinsleden bij het ritueel, zodat het voorlezen thuis een vaste plek kan krijgen.

Als kinderen 15 minuten per dag worden voorgelezen, leren ze 1.000 nieuwe woorden per jaar.

Wil je graag voorlezen de VoorleesExpress?

We zijn altijd op zoek naar vrijwilliger voorlezers en coördinatoren.  Als vrijwillig voorlezer wordt je gekoppeld aan een kind en het bijbehorende gezin. Je komt wekelijks bij dit gezin over de vloer, op een vaste tijd aan het einde van de middag of in de avond. Als coördinator begeleid je een of meer gezinnen en voorlezers gedurende deze voorleesperiode.

De Bibliotheek Bollenstreek zorgt voor de boeken en help bij het uitzoeken van boeken die bij de kinderen passen. Heb  je affiniteit  met taal en kinderboeken en wil je een kind dat moeite heeft met taal,  de liefde voor boeken bijbrengen?  Dan zijn we op  zoek naar jou!

Je kan je als vrijwilliger aanmelden op de website. Daar vind je ook meer informatie. Ook kan je langsgaan bij de bibliotheek of contact opnemen met Willemien Free, projectleider VoorleesExpress bij de Bibliotheek Bollenstreek. Ouders die geïnteresseerd zijn in een voorlezer thuis kunnen het gezin via een leerkracht of pedagogisch medewerker opgeven. ([email protected] telefoon 071-5150587).

De VoorleesExpress Bollenstreek is mede mogelijk gemaakt met subsidies van onder andere het Oranjefonds en Fonds 1818. Ook ondersteunt de Lionsclub Slot Teylingen het project financieel.

Reacties

Cookieinstellingen