Voorontwerp herinrichting Klinkenbergerplas gereed

Foto: Google Maps

Na een uitgebreid traject met omwonenden en gebruikers van recreatiegebied de Klinkenbergerplas, presenteert de gemeente Oegstgeest het voorlopig ontwerp (VO) voor de herinrichting.

In dit ontwerp is meer ruimte voor natuur, zijn er meer recreatiemogelijkheden en gaat de gemeente uit van lagere beheerskosten.

Ik ben blij verrast door de samenwerking en door het mooie resultaat. We danken alle betrokkenen hartelijk voor hun inbreng en grote inzet”, aldus de wethouder van Oegstgeest Jos Roeffen.

  • Voor het definitieve voorlopige ontwerp en een presentatie van het overzicht van alle doorsnedes rondom de plas, kunt u deze website bekijken.

Betrokkenheid van gebruikers en omwonenden

De kernwaarden en uitgangspunten die eerder met betrokkenen afgesproken zijn, vormden de basis voor het ontwerp. Daarnaast kon de gemeente een zeer groot aantal adviezen vanuit de klankbordgroep in het ontwerp opnemen. Daarbij is gezocht naar een goede balans tussen verschillende belangen. We zien in het VO bijvoorbeeld ruimte voor een natuurspeelplaats, een grote verscheidenheid aan verschillende paden, ruimte voor biodiversiteit bij de kleine plas en (speel)ruimte voor honden bij de grote plas.

Samenwerking

Door vanaf het begin samen te werken met omwonenden en gebruikers, is het VO zeer compleet geworden. Dit was voor de gemeente een bijzonder proces omdat de kaders wel vaststonden, maar de uitkomsten niet. Er is in eerste instantie veel input geleverd door een groep van ongeveer 75 personen, later door een klankbordgroep van 16 personen.

Verdere proces

Vanwege een zorgvuldige uitwerking van alle onderdelen van het VO en het benodigde overleg met experts om tot een definitief ontwerp (DO) te komen wordt dit niet eind juni, maar begin september gepresenteerd aan alle betrokkenen. Na een inspraaktermijn wordt het DO naar verwachting eind van het jaar vastgesteld en kunnen de werkzaamheden begin 2017 starten.

Leidse Ommelanden

De herinrichting van de Klinkenbergerplas maakt deel uit van de Leidse Ommelanden. Dit samenwerkingsverband tussen Leiden en de buurgemeenten richt zich op het behouden en toegankelijk maken van het platteland en de kustzone. Door de aanleg van wandel- en fietspaden, kanoroutes en toeristische voorzieningen kan men in de toekomst volop genieten van het bijzondere landschap.

Cookieinstellingen