Voorstel huisvesting statushouders

Foto: pixabay

Het college van Teylingen stelt voor om meer gebruik te gaan maken van bestaande woningen voor de huisvesting van statushouders (vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning).

Het college stuurt ten opzichte van het eerste voorstel aan op meer spreiding van statushouders. In een nieuw voorstel worden voor 2016 twee van de eerder genoemde locaties voor geclusterde huisvesting uitgewerkt. De gemeenteraad zal hier in juni over beslissen.

Na intensief onderzoek naar mogelijkheden voor extra huisvestingsmogelijkheden voor statushouders, is nu een uitgewerkt voorstel gereed. Het college wil zoveel mogelijk gebruik maken van bestaande woningen. Het huidige woningaanbod is onvoldoende om de huisvestingseis van 70 statushouders in 2016 te halen. Ook is het nodig alvast na te denken over oplossingen voor 2017.

Leegstaande panden

Op 4 februari besloot het college daarom onderzoek te doen naar huisvestingsmogelijkheden op bestaande locaties, bijvoorbeeld in leegstaande panden. Een lijst met mogelijke locaties is opgesteld en na dit besluit nader onderzocht. Er is gekeken naar haalbaarheid en de snelheid waarmee de plannen uitgevoerd kunnen worden. Daarbij is gezocht naar creatieve oplossingen.

Uitkomst onderzoek

Na nader bouwtechnisch onderzoek bleek tijdelijke huisvesting niet op alle locaties mogelijk of bleek het niet snel realiseerbaar. Ook bleek er meer draagvlak voor woningen met een mix van huidige en nieuwe bewoners, dit bleek bijvoorbeeld uit raadpleging van omwonenden van de Kompasschool, een van de andere locaties.

Ook de raad gaf aan dat zij zoveel mogelijk huisvesting willen realiseren binnen bestaande woningen. Nu is gekozen voor meer huisvesting in bestaande woningen. Dit is mogelijk doordat corporaties woningen afstoten, die de gemeente kan aankopen.

Nog maar twee woonclusters

Om aan de taakstelling op korte termijn te voldoen, is het voorstel nu de twee woonclusters te realiseren op de locaties Langeveld en de Engelselaan. In deze clusters kunnen elk maximaal 24 mensen wonen.

Informatiebijeenkomsten

Er worden bijeenkomsten georganiseerd om met omwonenden in gesprek te gaan. Op 7 juni zal een bijeenkomst zijn voor de omwonenden van Langeveld (Sassenheim). En op 9 juni komt er een bijeenkomst voor omwonenden van de Engelselaan (Voorhout). Begin volgende week wordt een uitnodiging verstuurd.

Cookieinstellingen