Start handhavingsactie hondenbeleid

Foto: Gemeente Teylingen

Maandag 23 mei is de gemeente gestart met haar jaarlijkse handhavingsactie van het hondenbeleid. In het Wilgenhorstpark in Voorhout deelde wethouder Kees van Velzen de eerste sleutelhanger met plastic zakjes voor het opruimen van hondenpoep uit aan Brenda Filippo van het Platform Hondenvrienden.

Extra handhaving hondenbeleid

Met deze jaarlijkse actie wil de gemeente het hondenbeleid extra onder de aandacht brengen. In heel Teylingen geldt de plicht om hondenpoep op te ruimen. Ook moeten de honden op de meeste plaatsen aangelijnd zijn, met uitzondering van de losloopgebieden en het buitengebied.

Tijdens deze twee weken handhaven de boa’s op de aanlijnplicht, de opruimplicht en de aanwezigheid van honden op voor honden verboden gebieden, zoals kinderspeelplaatsen. Ook de buitendienstmedewerkers van de gemeente letten tijdens de actieweken extra op en delen sleutelhangers uit.

index2

Platform Hondenvrienden

Bij de opening waren diverse mensen van het Platform Hondenvrienden aanwezig. Voorzitster Brenda Filippo van het Platform Hondenvrienden is blij met de insteek van de gemeente voor het hondenbeleid.

Teylingen is een inspirerend voorbeeld van hoe een gemeente goede resultaten kan boeken door echt te luisteren naar de hondeneigenaren.” (Brenda Filippo van het Platform Hondenvrienden)

Boetes

Bij een overtreding wordt eerst een waarschuwing gegeven. Als de dezelfde overtreding zich herhaalt, wordt er een proces verbaal opgemaakt. Hondeneigenaren die zich aan de regels houden krijgen een sleutelhanger met een tasje waarin een rolletje milieuvriendelijke plastic zakjes zitten voor het opruimen van hondenpoep.

  • De boete voor het niet opruimen van hondenpoep is € 140,-.
  • De boete voor het los laten lopen van een hond binnen de bebouwde kom bedraagt € 90,-.
  • De boete voor honden die aanwezig zijn op plaatsen waar dit niet is toegestaan, bijvoorbeeld een kinderspeelplaats of het stiltegebied op Koudenhoorn bedraagt ook € 140,-.

Ik ben erg enthousiast en positief over ons hondenbeleid. Wij vragen hondeneigenaren hondenpoep op te ruimen en aan te lijnen waar het hoort. Als tegenprestatie zorgen wij voor afvalbakken met houders voor hondenpoepzakjes. Dat werkt”, concludeert Van Velzen.

Toekomst plannen

Er zijn nog genoeg ideeën voor de toekomst. Wethouder Van Velzen: “We bekijken of we kunnen overstappen naar het verstrekken van composteerbare poepzakjes. Deze mogen in de GFT-bakken. “Er blijft altijd iets te verbeteren”, verwacht Filippo. “We willen graag met de gemeente praten over het omheinen van losloopgebieden die langs een doorgaande weg liggen. Dat is al een oude wens, waar we nu werk van willen maken.”

Uiteraard kunnen hondeneigenaren met ideeën altijd contact opnemen met zowel de gemeente als Platform Hondenvrienden.

Cookieinstellingen