Kadernota: gelijkblijvende lasten inwoners in 2017

Foto: Lisa de Blok

Op 19 mei heeft het college van Teylingen de kadernota aangeboden aan de raad. Hierin wordt het financiële beeld geschetst voor de komende jaren.

Volgens deze cijfers blijft het lastenniveau voor inwoners in 2017 ver onder het landelijk gemiddelde. Om de voorgenomen plannen uit te voeren, is het niet nodig om verder te bezuinigen. De gemeenteraad vergadert op 23 juni over de nota.

De kadernota vormt de basis voor de programmabegroting 2017-2020, die in het najaar aan de raad wordt aangeboden. Het college verwacht dat de afvalstoffenheffing in 2017 licht kan dalen. Bij de rioolheffing wordt wel een stijging van het tarief voorzien. Dit is nodig om ook de komende jaren de investeringen in het riool te kunnen bekostigen. De rioolheffing ligt in Teylingen ver onder het landelijk gemiddelde.

In zijn totaliteit wordt geen lastenverzwaring voor inwoners voorzien. Uitgangspunt van raad en college is dat er behoedzaam met geld wordt omgegaan, zodat Teylingen financieel gezond blijft. De financiële positie van de gemeente blijft solide.

Investeren in voorzieningen

De kadernota geeft inzicht in verschillende projecten die de komende jaren invloed hebben op de gemeentelijke financiën. Zo is de realisatie van Hooghkamer inmiddels in volle gang. Bovendien stelt het college voor om te investeren in maatschappelijke voorzieningen, die het woon- en leefklimaat in Teylingen aantrekkelijk houden. Voorbeelden zijn sportvoorzieningen en infrastructuur, zoals de Herenweg in Warmond.

Ondersteuning inwoners binnen budget

Gemeenten hebben omvangrijke taken gekregen in het sociaal domein. In plaats van het rijk organiseren de gemeente nu hulp en ondersteuning voor mensen, bijvoorbeeld op het gebied van jeugdzorg, werk en ondersteuning van ouderen.

Het college heeft de ambitie om deze taken anders vorm te geven (transformeren), zodat Teylingen met ingang van 2018 de taken kan uitvoeren binnen het budget dat de gemeente daarvoor krijgt van het rijk. Het college geeft in de kadernota aan dat het nog steeds de verwachting is dat dat gaat lukken.

Extra geld voor duurzaamheid

Verder stelt het college voor om extra middelen uit te trekken voor duurzaamheid. Ambitie is om de komende jaren een extra impuls te geven aan duurzaamheid, daarvoor is een duurzaamheidsagenda opgesteld.

Ambtelijke fusie

Tot slot wordt er volop gewerkt aan de totstandkoming van de ambtelijke fusie met Hillegom en Lisse. Doel van deze samenwerking is Teylingen ook in de toekomst de taken die op gemeente afkomen met goede kwaliteit wil blijven neerzetten. Tegelijkertijd wil men de dienstverlening versterken en de inwoners zo goed mogelijk bedienen, terwijl de kosten beheersbaar blijven. De incidentele kosten voor deze voorbereiding zijn eerder ten laste van de algemene reserve gebracht. Uiteindelijk zal de ambtelijke fusie een besparing opleveren.

Mid Term Review

Ruim twee jaar geleden zijn college en raad van start gegaan met de uitvoering van het raadsakkoord “Zorgzaam regisseren dicht bij mensen.” De belangrijkste speerpunten uit dit akkoord zijn gericht op wonen, zorg en duurzaamheid.

De afgelopen weken is in beeld gebracht hoe de uitvoering van het akkoord ervoor staat. Dit is vastgelegd in een zogenaamd Mid Term Review. Op basis van die inventarisatie kan worden geconcludeerd dat de uitvoering van het raadsakkoord op koers ligt.
In de kadernota is op basis van de huidige inzichten doorgerekend wat de uitvoering van de verdere plannen gaat kosten. Het college geeft aan dat de uitvoering haalbaar is binnen het beschikbare kader. Het is niet nodig om hiervoor aanvullend te bezuinigen.

Raadsvergadering

Op 23 juni is er een raadsvergadering over de kadernota. Het is dan aan de raadsleden om aan te geven hoe zij aankijken tegen de geschetste ontwikkelingen. Daarbij kan de raad aangeven of ze op onderdelen bijsturing wenst waar het college rekening mee moet houden bij het opstellen van de programmabegroting voor 2017-2020. De kadernota schetst in grote lijnen de kaders voor deze begroting, die in het najaar aan de raad wordt aangeboden.

De gemeenteraad heeft een belevingsonderzoek laten uitvoeren onder de inwoners van Teylingen. De raadsleden betrekken ook de uitslag van dit onderzoek bij het bespreken van de plannen voor 2017.

Cookieinstellingen