Teylingen komt met handboek ‘Integratie statushouders’

Foto: pixabay

De gemeente wil de statushouders versneld huisvesten. Een plan om de sociale integratie van statushouders meer vorm en inhoud te geven is hier natuurijk een onderdeel van. Met het handboek integratie starten zij samen met het maatschappelijke middenveld met verder uitwerken en uitvoeren hiervan.

Bij de uitwerking van een aanpak om sociale integratie meer vorm te geven hebben we iedereen nodig. Daarom zijn wij bij de uitwerking gestart met een werkconferentie om samen het maatschappelijke middenveld (betaalde en onbetaalde professionals) te brainstormen over wat integratie moet en kan inhouden. Op deze middag op 8 december 2015 bleek dat veel organisaties en mensen een bijdrage willen leveren.

Handboek Integratie statushouders

De afgelopen tijd is de gemeente bezig geweest met de uitwerking van dit handboek en hebben zij gemerkt dat veel gemeenten net als hier zoekende zijn hoe dit vorm te geven. Er zijn nog maar weinig concrete voorbeelden voor handen; dit betekent dat het hier om nieuw uitvoeringsbeleid gaat.

Inmiddels is de gemeente ook verder met de locaties waar zij statushouders willen gaan huisvesten en organiseren ze inmiddels de eerste inloopavond met omwonenden. Tijdens deze inloopavond(en) willen zij aan de inwoners laten zien wat wij gaan doen om de statushouders op weg te helpen en te zorgen dat zij zelfredzame burgers worden, die
kunnen particieren in de samenleving. Dit handboek helpt hierbij.

Beoogd resultaat

Het handboek integratie brengt de formele en de informele kant van integratie bij elkaar. Met dit handboek hebben ze de basis gelegd voor de verdere uitwerking van integratie in onze
gemeente.

Argumentatie

Het handboek integratie beschrijft wat integratie lokaal inhoudt en brengt de formele en informele kant van integratie samen. In het eerste deel van het handboek beschrijven ze wat integratie lokaal inhoudt. Ook wordt verder uitgewerkt hoe ze met name de formele kant verder willen verbeteren. De informele kant van integratie wordt in deel 2 aan de hand van diverse thema’s en suggesties voor activiteiten beschreven. Het samenbrengen van deze beide kanten in een aanpak is een voorwaarde voor goede aanpak van integratie.

Door het op te richten coördinatiepunt integratie wordt aan de hand van een projectplan de aanpak verder uitgewerkt en uitgevoerd. Het handboek integratie beschrijft hoe ze willen komen tot dit coördinatiepunt dat bestaat uit een vertegenwoordiging van het maatschappelijke middenveld en de gemeente en beschrijft ook welke zaken zij als eerste oppakken.

Aanpak

Na instemming met dit voorstel gaat de stuurgroep bestaande uit, de gemeente, VluchtelingenWerk, Welzijn Teylingen en Stichting Present, aan de slag met het opstellen van
een projectplan zoals beschreven in het handboek. Dit voorstel wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het college. De stuurgroep werkt allereerst een planning hiervoor uit, die wordt voorgelegd aan het projectteam huisvesten statushouders en de betrokken wethouders.

Participatie

De gemeente wil met een handboek integratie direct aan de slag met het op weg helpen van onze statushouders. Zij heeft daarom gelijk aan de voorkant het maatschappelijk middenveld betrokken en gevraagd om mee te denken. Ook bij de uitwerking en het op te richten coördinatiepunt integratie wordt een vertegenwoordiging van de betrokken organisaties gevraagd om dit samen op te pakken en uit te werken. Met ronde tafelgesprekken met statushouders die al langer in onze gemeente woonachtig zijn, willen ze hen betrekken bij de uitwerking van dit handboek en leren van hun ervaringen.

Via deze link is het handboek Integratie statushouders te bekijken.

Cookieinstellingen