KTS debatteert in raadzaal Teylingen

Foto: Gemeente Teylingen

Op 17 maart waren er twee debatten van de KTS in de raadzaal van de gemeente Teylingen. Het debat ging over ontwerpen van voorzieningen, die de leerlingen op school zelf hadden gemaakt. Een ontmoetingsplaats voor ouderen en een kartbaan kregen de meeste stemmen.

KTS-leerlingen presenteerden hun ontwerpen voor voorzieningen met verve. Daarna volgde een echt raadsdebat, waarbij de leerlingen mochten plaatsnemen op de raadzetels en via de microfoons konden debatteren.

Verschillende aspecten kwamen aan bod: de kosten, wat het de maatschappij oplevert, duurzaamheid en groene energie, bereikbaarheid en parkeren. De leerlingen die de rol van raadslid speelden, stelden kritische vragen over de kosten. Ook de veiligheid kreeg veel aandacht.

Jongeren kiezen voor ouderen

In het eerste debat viel de keuze op de ontmoetingsplaats voor ouderen. De leerlingen vonden de voorziening nuttig en ook het ontwerp was goed doordacht, met parkeerplekken voor scootmobielen en elektrische opladers.

Milieuvriendelijke kartbaan ook populair

In het debat van de andere klas werd gekozen voor een kartbaan. Bij de aanleg van de baan zagen de KTS’ers wel mogelijkheden om stage te lopen. En als de baan er komt rijden er elektrische karts, want dat is beter voor het milieu.

Wethouder Kees van Velzen (onderwijs) hielp de klassen bij de debatten door kritische vragen te stellen en de KTS-raadsleden op hun verantwoordelijkheid te wijzen.
Het debat is net als de echte raadsvergaderingen na te kijken via www.teylingen.tv.

Over het project

Het jaarlijkse project dat de KTS en gemeente samen organiseren vindt al weer voor negende keer plaats. De leerlingen krijgen op school de opdracht een voorziening te verzinnen, daar een ontwerp voor te maken, er een plaats voor te bepalen en hun standpunten daarover in een raadsvergadering te verdedigen.

Alle vakken werken vanuit hun vakgebied gedurende twee weken mee aan dit project. Zo wordt bij Nederlands aandacht besteed aan vergader- en discussietechniek. Bij beeldende vormgeving maken de leerlingen een ontwerp voor de gekozen voorziening. Bij Mens en Maatschappij komt aan de orde hoe de gemeenteraad werkt en ga zo maar door. Alle tien de tweede klassen van de KTS brachten eerder deze maand ter voorbereiding op het debat een bezoek aan het bestuurscentrum.

 

Reacties

Cookieinstellingen