Marente vernieuwt huisvesting

Foto: Marente

Zorgorganisatie Marente gaat een aantal locaties vernieuwen, zodat zij ook in de toekomst moderne huisvesting aan kwetsbare ouderen kan blijven bieden.

Aanleiding is mede het VWS-beleid, waarbij het aantal bedden in zorgcentra omlaag moet. Marente heeft dit probleem omgedraaid tot een ambitieus vastgoedplan met als doel moderne kleinschalige huisvesting voor haar bewoners.

Veranderingen in de zorg maken dat mensen pas in verpleeghuizen komen wonen als er een intensieve zorgvraag is, daar moeten wij onze locaties op inrichten”, zegt voorzitter Raad van Bestuur Gerrit Jan Vos.

Diverse locaties worden gerenoveerd tot kleinschalige gastvrije woonlocaties. Marente wil leegstand voorkomen én ook in de toekomst goede en moderne huisvesting aan haar cliënten kunnen bieden. Het uitgangspunt is onder meer dat iedereen een eigen eenpersoonskamer krijgt.

Forse operatie

Vos: “De plannen zijn op enkele onderdelen ingrijpend, het is een forse operatie, maar ook noodzakelijk. Niets doen is geen keuze”

Marente moet met haar huisvesting anticiperen op veranderingen en ontwikkelingen in het zorglandschap. Er zal een aantal interne verhuizingen plaatsvinden in diverse locaties. De verpleeghuiscapaciteit in Warmond wordt verplaatst naar onze locaties Lisse, Sassenheim en Oegstgeest.

We zijn ons ervan bewust dat verhuizen voor ouderen een impactvolle gebeurtenis is en we zullen dit proces dan ook zeer zorgvuldig begeleiden.”

Voor veel bewoners zal de verhuizing een vooruitgang zijn; zij krijgen een betere woonruimte en sommigen gaan zelfs bijvoorbeeld terug naar de oude woonplaats. De eerste belangrijke verhuizing zal plaatsvinden in september 2016. Zestig bewoners van Van Wijckerslooth verhuizen naar het totaal vernieuwde Hofwijck in Oegstgeest. De gehele operatie kan Marente financieel uit eigen middelen betalen.

In 2018 hebben alle bewoners een éénpersoonskamer en is alle huisvesting modern, kleinschalig en persoonlijk ingericht”, aldus Vos.

Revalidatiecentrum

Marente gaat tevens de revalidatie voor ouderen op één plek concentreren in haar locatie Mariënhaven in Warmond. “De revalidatie-afdelingen en specialisten op één plek is een stuk efficiënter en komt de kwaliteit van de zorgverlening ten goede”, zegt Vos. “Bovendien is kortdurende zorg als herstelzorg en revalidatie zo anders dan langdurige zorg, dat het goed is om deze zorg op gescheiden plaatsen aan te bieden. Daarmee voldoen we ook aan de vraag van de klant.”

Informatie

Medewerkers en bewoners zijn over de plannen geïnformeerd. Medewerkers van de betreffende afdelingen verhuizen zoveel mogelijk met de bewoners mee in verband met kwaliteit van zorg, de herkenbaarheid voor bewoners en de continuïteit. Het definitieve besluit wordt in mei genomen, nadat het medezeggenschaptraject doorlopen is.

Cookieinstellingen