De Senioren Koersbalvereniging Warmond bestaat 25 jaar

Foto: C.N. van Daalen

Medio 1990 werd het idee geopperd of het mogelijk zou zijn om in Warmond koersbal te gaan spelen. Om de aankoop van de voor koersbal benodigde attributen te financieren werd door de SWO (stichting welzijn ouderen) een renteloze lening verstrekt.

Om zo informeel mogelijk te beginnen, werd in eerste instantie aan een gezelligheidsvereniging gedacht. Er moest een locatie gezocht worden met voldoende ruimte om de mat van 8 x 2 meter, waarop koersbal gespeeld wordt, uit te leggen.

Er werd gestart met vijftien spelers, waarvan er zes in Mariëngaarde woonden en al snel werd toestemming verkregen om op vrijdagmiddag in de koffiekamer van Mariëngaarde te gaan spelen. Daar aan de meeste voorwaarden voor het spelen van koersbal was voldaan, werd op vrijdagmiddag 11 januari 1991 voor de eerste maal in de koffiekamer gespeeld.

Wat is koersbal?

Koersbal wordt gespeeld op een dikke viltmat van 8 x 2 meter. Het spel is als volgt; er wordt een klein wit balletje van 5,2 cm, genaamd de ‘jack’, over de mat gerold, het veld in. Daarna wordt met grotere gekleurde ballen getracht om zo dicht mogelijk bij de jack te komen.

De ballen waarmee het spel gespeeld wordt, hebben een diameter van 10 cm en zijn gemaakt van een massief soort kunststof. De ballen hebben hun zwaartepunt buiten het midden, waardoor de bal na de worp niet rechtuit rolt maar in een boog zal gaan bewegen oftewel gaat ‘koersen’. De mat is verdeeld in vakken wat de mogelijkheid biedt om daar een puntentelling op los te laten.

koersbal

Voor het spel is concentratie, spelinzicht, nauwkeurigheid en vooral ook enige ervaring nodig want het komt er in principe op neer dat de ballen zo dicht mogelijk bij de jack komen.

Het spel wordt met twee paren tegelijk gespeeld, volgens vastgestelde regels. Naast het behalen van zoveel mogelijk punten, wordt vooral ook de gezelligheid onder de deelnemers als heel belangrijk ervaren. Het aantal spelers die op één mat spelen is helaas beperkt en ligt rond de zestien personen, wat dus inhoud dat het aantal leden van een koersbalvereniging rond de achttien ligt.

Senioren Koersbalvereniging Warmond

In 1997 trad het bestuur van het eerste uur af en kwam er een nieuw bestuur. De lening van de SWO was inmiddels afgelost. Er werd een eenvoudig huishoudelijk reglement opgesteld en jaarlijks een ledenvergadering gehouden. Het aantal leden bedroeg toen twintig personen, wat door de leden als te veel werd ervaren en daarom werd er voor het eerst een ledenstop ingevoerd, dat overigens door de jaren heen een steeds weer terugkerend verschijnsel is.

Voor de speelruimte in Mariëngaarde wordt jaarlijks huur betaald. Doordat de prijzen van de koffie, thee, prijsjes en huur steeds hoger werden, ging er steeds meer geld om in de vereniging waardoor de bank zijn intrede deed. Indien nodig wordt jaarlijks de contributie aangepast.

9d43cc6d-1e48-490d-95a4-c16ad7afb1e0

De jaren gingen voorbij, de oude leden verdwenen en nieuwe treden aan. In 2003 werd een geheel nieuw huishoudelijk reglement opgesteld. In juli 2005 kwam het bericht dat de regels voor verenigingen en stichtingen door de overheid werden aangescherpt en dat iedere vereniging ingeschreven moest zijn bij de Kamer van Koophandel, ook dit werd gerealiseerd.

Zo werd de oude gezelligheidsvereniging omgezet naar de huidige ‘Senioren Koersbalvereniging Warmond’, met nog altijd dezelfde gezelligheid als toen. En zo spelen we nu in 2016 al weer 25 jaar koersbal.” (C.N. van Daalen, voorzitter)

Cookieinstellingen