VoorleesExpress gaat het tweede jaar in

Foto: Bibliotheek Bollenstreek

Op donderdag 4 februari, tijdens de Nationale VoorleesDagen, kwam het derde team vrijwilligers van de VoorleesExpress Bollenstreek in de bibliotheek in Voorhout bijeen voor de aftrap.

De vrijwilligers lezen vanaf deze week gedurende twintig weken voor bij kinderen die daar behoefte aan hebben. De VoorleesExpress gaat hiermee binnen Teylingen het tweede jaar. De VoorleesExpress wordt gesteund door de Lionsclub Slot Teylingen, die op zaterdag 6 februari de Voorleesmarathon in de Bibliotheek Sassenheim verzorgen, als fundraiser.

Lees ook: Voorleesmarathon voor het goede doel.

In 2015 hebben vrijwilligers in Teylingen voorgelezen bij tien gezinnen thuis. Het komende half jaar wordt er binnen de gemeente in zeven gezinnen voorgelezen. Binnen de gehele Bollenstreek wordt er dit seizoen voorgelezen bij twintig gezinnen.

De VoorleesExpress

De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel bij gezinnen met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Door wekelijks een uurtje voor te lezen, komen de kinderen meer in aanraking met boeken en taal. Zo wordt het leesplezier vergroot. Voorlezen verrijkt de woordenschat en stimuleert de taalontwikkeling. Kinderen komen daardoor beter mee op school.

Ook de contacten tussen kind en omgeving, binnen en buiten het gezin, worden versterkt door de gesprekken en activiteiten die bij het voorlezen horen. De vrijwilliger betrekt ook andere gezinsleden bij het ritueel, zodat het voorlezen thuis een vaste plek kan krijgen.

Wil je graag voorlezen bij de VoorleesExpress?

in september 2016 start het 4e seizoen. Er is nog plek voor enkele vrijwilligers. Elke vrijwilliger wordt gekoppeld aan een kind en het bijbehorende gezin. Je komt wekelijks bij dit gezin over de vloer, op een vaste tijd aan het einde van de middag of in de avond. Voorafgaand en tijdens deze weken begeleidt een coördinator je.

Tevens krijg je in de bibliotheek een training en krijg je hulp bij het uitzoeken van de juiste boeken. Heb je affiniteit met taal en kinderboeken en wil je een kind liefde voor lezen bijbrengen? Dan zijn we op zoek naar jou!

Meer informatie over het vrijwilligerswerk vind je op www.voorleesexpress.nl. Je kunt je daar ook aanmelden. De VoorleesExpress Bollenstreek is mede mogelijk gemaakt met subsidies en giften van onder andere het Oranjefonds, Stichting Kinderpostzegels, Fonds 1818 en de gemeente Teylingen.

Voor meer informatie: www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Cookieinstellingen