Sporthelden pronken in SassemBourg

De sportzaal in SassemBourg is opgefleurd met vier reusachtige foto’s van vier lokale sporthelden.

Donderdag werden de foto’s officieel onthuld tijdens een feestelijke bijeenkomst in Grand Café Graaf Jan. Voor de onthulling werd een inleidend praatje gehouden door en over deze sporthelden. Daarna ging de hele club naar de sportzaal, om met eigen ogen het resultaat te aanschouwen.

De volgende sporthelden zijn vereeuwigd in de sportzaal van SassemBourg:

Martin Hersman (Sassenheim, 26 februari 1974)

Top-schaatser. Tussen 1993 en 2003 was hij actief op verschillende internationale schaatstoernooien en hij deed mee aan de Olympische spelen van 1994 in Lillehammer en 1998 in Nagano. In 1996 en 1997 veroverde hij een bronzen medaille op respectievelijk de 1500 en de 1000 meter bij de WK afstanden. Zowel in 2000 als 2002 kroonde Hersman zich tot Nederlands kampioen op de 1500 meter.

Sporthelden - 8

Op de foto Hersman in actie tijdens de 1500 meter van de Olympische spelen van 1994. (foto: Leo Vogelzang)

Bart Zoet (Sassenheim, 20 oktober 1942)

Top wielrenner. In de zestiger jaren van de vorige eeuw was hij een veelbelovende wielrenner wat uitmondde tot wereldroem op de Olympische spelen in 1964 van Tokyo. Zoet was de motor van de Nederlandse wielerploeg (met Evert Dolman, Gerben Karstens en Jan Pieterse) dat Olympisch kampioen werd op de 100 kilometer ploegentijdrit.

Sporthelden - 6

Op de foto Zoet als Olympisch kampioen met zijn gouden medaille. (foto: privé collectie Fam. Zoet)

Arie van Houwelingen (Sassenheim, 28 november 1931)

Top wielrenner. Halverwege de vorige eeuw was van Houwelingen een succesvol wielrenner, die verschillende wedstrijden wist te winnen. Het grote succes werd in 1959 in het Olympisch stadion van Amsterdam behaald, Arie werd wereldkampioen bij het stayeren achter de grote motoren. Deze titel leverde hem ook de hoogste Nederlandse sportonderscheiding op, hij werd verkozen tot Sportman van het jaar 1959.

Sporthelden - 3

Op de foto wordt van Houwelingen gehuldigd na het behalen van zijn wereldtitel. (foto: privé collectie Fam. van Houwelingen)

Korfbalvereniging TOP (Sassenheim, 12 juli 1928)

Top Korfbalvereniging. Afgezien van het sterk sociale karakter van de vereniging, bouwt korfbalvereniging TOP gestadig aan het bereiken van betere prestaties met waar mogelijk inzet van lokale spelers en speelsters. Sinds 2008 is TOP vaste klant in de hoogste korfbalklasse van Nederland, de Korfbal League en is inmiddels meervoudig landskampioen in de zaal én op het veld. In de afgelopen jaren werd ook meerdere keren de Europese titel veroverd.

Sporthelden - 2

Op de foto de selectie van KV TOP na de Europa Cup winst in Warschau in 2012. (foto: PR-commissie KV TOP, gemaakt door Marco Spelten)

Reacties