Eis: 6,5 jaar en 4 jaar cel voor overval op Sassemse juwelier

Foto: pixabay

Een 52-jarige Amsterdammer en een 35-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats hoorden dinsdag 26 januari voor de Haagse rechter respectievelijk 6,5 jaar en 4 jaar cel tegen zich eisen, in verband met een overval op een juwelier in Sassenheim op 27 juni 2015.

De officier van justitie acht bewezen dat de mannen de overval gezamenlijk hebben gepleegd en ter voorbereiding daarop op 20 juni een (vlucht)auto hebben gestolen in Venray.

Zaterdagochtend 27 juni rond 10.00 uur liepen twee mannen met bivakmutsen en een handvuurwapen de juwelier aan de Hortuslaan binnen, terwijl zij riepen “Lade, geldlade”. De twee aanwezige eigenaren zaten op dat moment in de computerruimte achter de winkel en slaagden erin snel de tussendeur dicht te duwen.

Door het ruitje in die deur bedreigde de ene man hen met het wapen, maar zij gaven geen gehoor aan zijn sommering om open te doen. Ondertussen sloeg de ander met een hamer drie glazen vitrines aan gruzelementen. Toen na circa een minuut de herrie ophield, keek een van de eigenaren opnieuw door het ruitje en zag de twee overvallers weglopen. Daarop liepen ook de beide eigenaren naar buiten en zagen met hoge snelheid een Volkwagen Touareg wegrijden.

Deze auto werd direct na de overval teruggevonden aan de Hoofdstraat in Sassenheim. Geprobeerd was de auto in brand te steken. In de auto trof de politie een handschoen aan die na onderzoek het DNA van de 35-jarige man bleek te bevatten. Op de in de winkel achtergelaten hamer werd een meng-DNA van beide mannen en nog een derde onbekende aangetroffen. Uit de opgevraagde gegevens van de mobiele telefoons van de mannen bleek dat die zich ten tijde van de overval in Sassenheim bevonden.

Onder andere op grond hiervan vindt de officier het bewezen dat de beide mannen de overval hebben gepleegd. Omdat de Amsterdammer eerder voor soortgelijke feiten is veroordeeld, komt zij voor hem tot een zwaardere strafeis dan voor de 35-jarige man. Daarnaast benadrukte zij dat de overval een grote impact heeft gehad op de slachtoffers en ook op het dorp, onder meer doordat de overvallers met grote snelheid door het winkelgebied van Sassenheim zijn weggereden.

De uitspraak is over twee weken.

Bron: Openbaar Ministerie

Cookieinstellingen