Start met inzameling blik en drinkpakken

Foto: pixabay

Vanaf 1 februari kunnen huishoudens in Teylingen ook drinkpakken en blik aanbieden in de zakken met het plastic verpakkingsafval. Door drinkpakken, blikjes en andere metalen verpakkingen apart in te zamelen, kunnen deze afvalstromen weer worden hergebruikt tot grondstoffen en producten.

Deze extra inzamelmogelijkheid voor afvalscheiding draagt bij aan de duurzaamheidsambities van de gemeente Teylingen om zoveel mogelijk afval te recyclen en de hoeveelheid ongescheiden afval te verminderen. Hoe meer materialen we scheiden, hoe minder restafval wordt verbrand.

Plastic afval, blik en drinkpakken samen inzamelen

Sorteerder Sita, die het ingezamelde verpakkingsafval ophaalt, heeft haar sorteerinstallatie aangepast, waardoor het nu ook mogelijk is om ingezameld blik, drinkpakken en plastic verpakkingsafval van elkaar te scheiden. Met deze extra inzamelmogelijkheid maakt de gemeente Teylingen het haar inwoners makkelijker om afval nog beter gescheiden aan te bieden. Het gescheiden afval wordt hergebruikt tot grondstof en er blijft minder restafval over dat verbrand wordt.

Wel bij het verpakkingsafval

Vanaf 1 februari mag het volgende verpakkingsafval in de plastic zak:

  • Kartonnen pakken van zuivel, vruchtensappen, wijn, water, soep en sauzen.
  • Flacons voor wasmiddelen, shampoo en zeep, knijpflessen voor sauzen.
  • Bekers voor yoghurt, vla en ijs,
  • plastic tasjes, zakjes, zakken voor pasta, rijst, brood, snoepgoed etc.
  • Verpakkingen van vleeswaren, kaas, salade, groente en fruit,
  • blisterverpakkingen van bijvoorbeeld tandenborstels, schroefjes etc,
  • kuipjes voor boter, saus en smeerkaas en plantenpotjes.
  • Conservenblikken (soep, groente, knakworst, vis, kattenvoer) en drankblikjes (bier, frisdrank).

Niet bij het verpakkingsafval

Samengestelde materialen zoals chipszakken en doordrukstrips van medicijnen en kauwgom mogen niet worden ingeleverd bij het plastic verpakkingsafval. Ook piepschuim en verpakkingen waar chemische inhoud in heeft gezeten, zoals make-up-verpakkingen, terpentineflessen, lijm- of kitkokers, mogen er niet bij. Daarnaast mogen volle verpakkingen niet bij het verpakkingsafval en plastic producten en gebruiksvoorwerpen van hard kunststof, zoals tuinstoelen, speelgoed, etc.

Geef afval een toekomst!

Van het ingezamelde plastic verpakkingsafval worden nieuwe producten gemaakt, zoals fleecekleding, dashboards, speelgoed, tennisballen en mobiele telefoontjes. Van drinkpakken worden onder andere kantoorbenodigdheden, kartonnen dozen, wc-papier en tissuepapier gemaakt. Van oud blik wordt nieuw blik gemaakt.

Begin van iets moois

De gemeente draagt de scheidingsboodschap samen met andere gemeenten uit de regio Duin- en Bollenstreek uit onder de slogan ‘Begin van iets moois’. Door afval op de juiste manier te scheiden dragen we met elkaar direct bij aan iets moois: een waardevolle en leefbare omgeving voor onszelf, onze kinderen en kleinkinderen.

Op www.beginvanietsmoois.nl staat informatie, regionaal nieuws en tips om afval goed te scheiden. Het informatieplatform laat zien dat afval niet het einde is van een keten maar het begin van iets moois. Want hoe beter we afval gescheiden inzamelen, hoe meer grondstoffen, energie en producten we ervan kunnen maken. Geef afval een toekomst!

Cookieinstellingen