Geslaagde Dag van de Mantelzorg

Foto: Welzijn Teylingen

Eensgezind positief waren de bijna tachtig mantelzorgers uit Teylingen over hun ‘Dag van de mantelzorg’ afgelopen zaterdag.

In het gastvrije Rijnlands Lyceum in Sassenheim organiseerde Welzijn Teylingen een keur aan activiteiten om de mantelzorgers eens flink in de watten te leggen. De aftrap werd gedaan door wethouder Van Kempen, die liet weten dankbaar te zijn voor alle inzet die vrijwilligers en mantelzorgers geven voor de mensen om hen heen. De gemeente wil mantelzorgers waar mogelijk daarbij ondersteunen.

Na het officiële gedeelte confronteerden de Theatermakers van ‘Aan de lijn’ de bezoekers met de alledaagse praktijk van mantelzorg. In komische en interactieve sketches zagen de gasten hun eigen situatie weerspiegelt.

Heel herkenbaar”.

Een en al verwennerij volgde, waarbij de gasten konden kiezen tussen Welness-workshops, creatieve workshops of gewoon een praatje maken met een of meer andere bezoekers. Er was een informatieplein, waar men van de gelegenheid gebruik maakte een van de organisaties in zorg en welzijn persoonlijk een vraag te stellen. Veel nieuwe contacten werden gelegd. Opvallend was dat ook de aanwezige zorg- en welzijnsorganisaties onderling druk contacten legden.

Soorten mantelzorg

Al luisterend kon men vaststellen dat niet alle mantelzorgers voor een zieke of dementerende partner zorgen. Zo was er ook een vader die zijn depressieve dochter elke dag een paar maal belt om haar een hart onder de riem te steken, een buurtbewoner die inmiddels 8 uur per week voor iemand met psychiatrische problematiek zorgt en een jonge moeder met een chronisch ziek kind.

Voor hen was de dag een moment van verdiende ontspanning. En voor veel gasten was het fijn hun eigen verhaal te kunnen vertellen aan iemand die onmiddellijk snapt waar het over gaat. Juist deze herkenning en aandacht maken dat het thema van de dag, ‘Laat je zien’, zo goed van toepassing was.

Meer activiteiten voor mantelzorgers

Door het jaar heen organiseert Welzijn Teylingen ook andere activiteiten ter ondersteuning van Mantelzorgers. Mantelzorgadviseur Leny Noteboom geeft informatie en advies over mantelzorgzaken en is de motor achter alle nieuwe initiatieven.

Binnenkort start een tweede Mantelzorghuiskamer in SassemBourg. Daar kunnen mantelzorgers binnenlopen voor een praatje, een spelletje of gewoon een kopje koffie. De eerste mantelzorghuiskamer draait sinds maart van dit jaar In Agneshove, Voorhout.

Op de website van Welzijn Teylingen staat een compleet overzicht van de activiteiten voor mantelzorgers. Bellen kan ook op het nummer 0252- 231805.

Cookieinstellingen