Drukke bijeenkomst over vluchtelingen

Foto: Lisa de Blok

Woensdagavond werd in de KTS in Voorhout een bijeenkomst gehouden over de opvang van vluchtelingen in de gemeente Teylingen. Ongeveer 200 mensen kwamen hier op af, waarvan het grootste deel afkomstig uit Warmond.

De bijeenkomst werd geleid door een onafhankelijke gesprekleider en de burgemeester en wethouders stonden klaar om na een presentatie over de crisisnoodopvang en het huisvesten van statushouders, antwoord te geven op de vragen van inwoners. Er werd goed geluisterd en aan alle aanwezige werd gevraagd om hun vragen, opmerkingen of suggesties op te schrijven op een formulier, zodat deze meegenomen kunnen worden in het vervolg proces.

bijeenkomst4

Bezorgdheid

De voorgestelde locaties baarden de nodige zorgen bij omwonenden. Van de Kompasschool werd bijvoorbeeld gevraagd hoe het zit met de veiligheid van de kinderen op het kinderdagverblijf dat ernaast zit. Die zorgen worden wel degelijk serieus genomen en er kan bijvoorbeeld gekeken worden of daar dan juist enkele gezinnen met kinderen geplaatst kunnen worden.

Als we het over statushouders hebben, betekent dit niet direct dat het om losgeslagen gekken gaat” (Burgemeester Carla Breuer)

bijeenkomst2

Ook waren mensen bang voor de waardedaling van hun eigen woning, maar dit zal in de praktijk meevallen volgens wethouder Berkelmans. Naast een groot AZC is dit wel eens het geval, maar de statushouders die gehuisvest gaan worden, zullen net zo leven als jij en ik. Het is de bedoeling dat ze zo snel mogelijk kunnen integreren en in het arbeidsproces worden opgenomen.

Tijdelijke woningen betekenen niet dat het een puinhoop wordt, het moet natuurlijk wel een beetje smoel krijgen.” (Wethouder Bas Brekelmans)Bijeenkomst1

Na het centrale gedeelte werden de wethouders en de burgemeester verdeeld, om ieder in hun eigen expertise vragen te beantwoorden en dieper op het onderwerp in te kunnen gaan. Tot en met 4 november wordt alle inbreng van de inwoners verzameld. Inwoners en ondernemers die niet aanwezig konden zijn bij de bijeenkomst kunnen hun reactie ook mailen naar [email protected]. Vermeld daarbij je naam, adres, woonplaats en e-mail en/of telefoonnummer.

Vervolg stappen

Wat betreft het huisvesten van statushouders wordt in de komende tijd een plan van aanpak uitgewerkt en worden alle suggesties en meningen van de inwoners verwerkt. Begin december zal de gemeenteraad hier vervolgens een besluit over nemen. Als de uitgewerkte plannen en locaties worden goedgekeurd door de gemeenteraad, volgen nog gesprekken met de omwonenden. Daarna worden alle plannen per locatie uitgewerkt tot een uitvoerbaar plan.

Demonstanten

Voor de ingang van de KTS had zich een kleine groep van enkele demonstranten verzameld van de groep Identitair Verzet. Gewapend met spandoek en stickers probeerden zij hun punt te maken. Om te voorkomen dat de bijeenkomst verstoord zou worden, werd besloten deze groep buiten de deur te houden. Volgens het Identitair Verzet was een deel van hun groep wel gewoon zonder tumult te maken aanwezig bij de bijeenkomst en zijn ze verontwaardigd dat ze geweerd werden.

bijeenkomst6

 

 

Cookieinstellingen