Teylingen investeert in de toekomst

Foto: Gemeente Teylingen

De gemeente Teylingen heeft maandagavond de begroting 2016-2019 gepresenteerd tijdens een persconferentie in de Andreasschool in Voorhout. De begroting laat een gezonde financiële huishouding zien. De lokale lasten blijven nagenoeg gelijk. Tijdens de vergadering van 5 november neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting.

Financieel gezonde koers voortzetten

De verwachte inkomsten en uitgaven voor 2016 zijn met elkaar in balans. De gemeente geeft naar schatting 82,3 miljoen euro uit. Ook voor de volgende jaren zijn de verwachtingen positief. Alleen 2017 laat een licht tekort zien. De uitdaging is om de kosten voor het uitvoeren van de sociale taken rondom (jeugd)hulp en ondersteuning vanaf 2018 uit te voeren binnen de rijksbudgetten, omdat deze fors gedaald zijn. Toch wil de gemeente inwoners de zorg geven die ze nodig hebben.

Teylingen blijft vooruitkijken om de financieel goede positie te behouden, maar vooral ook om onze service en dienstverlening goed te houden. Daar passen ook de plannen voor de ambtelijke samenvoeging met Lisse en Hillegom in.” (wethouder financiën Kees van Velzen)

Lokale lasten

Voorstel is om de lokale lasten (nagenoeg) gelijk te houden.

  • Het OZB-tarief stijgt licht, met 1%. Deze eerste stijging in negen jaar tijd vindt plaats omdat de inflatie is doorberekend.
  • De afvalstoffenheffing daalt met €15.
  • Het rioolrecht stijgt met €3 (jaarlijkse stijging).
  • Tegelijkertijd krijgen inwoners €13,40 terug.

De lokale lasten worden aan het eind van het jaar definitief vastgesteld door de raad. Kees van Velzen: “Zo geven we gehoor aan de VVD-motie om de lasten voor inwoners gelijk te houden.”

Huishoudboekje Teylingen 2016

Dicht bij mensen

De gemeente is van plan fiks te investeren. In vier jaar tijd wordt daar 34 miljoen voor uitgetrokken. Een deel komt uit de spaarpot (algemene reserve), zonder dat we daarmee het gezonde kernniveau van de spaarpot in gevaar brengen. Inwoners merken dat bijvoorbeeld bij herinrichting van straten, zoals de Herenweg in Warmond en de Sint Antoniuslaan in Sassenheim. Een aantal kruisingen op de route van de bus wordt aangepast. Niet alleen het openbaar vervoer, maar ook het autoverkeer profiteert hiervan.

Centrum voor Jeugd en Gezin

Een andere investering die is voorzien, betreft de gezamenlijke huisvesting van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en het Jeugd- en Gezinsteam (JGT) in Voorhout. De raad beslist hierover in oktober. In Sassenheim zitten CJG en JGT al samen op één locatie, namelijk in Sassembourg.

Met elkaar

Samenwerken komt steeds meer terug in de begroting. Waar de gemeente zich voorheen leidend en sturend opstelde, beperken we ons nu waar het kan tot faciliteren en regisseren. Een voorbeeld is de Ruïne van Teylingen, waar de gemeente inwoners en ondernemers vraagt om mee te denken over de toekomst. Maar ook bij het vernieuwen van speelplekken in de wijken doen inwoners mee.

Nieuwe taken

De nieuwe taken op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en werk zijn goed opgepakt. Ook in 2016 blijft de gemeente hulp en ondersteuning bieden aan wie dit nodig heeft. Geleidelijk verandert de werkwijze. Er wordt gewerkt aan meer contact met netwerken in de buurt en het matchen van hulpvraag en vrijwilligers.

Steeds duurzamer

Een ander punt dat over de gehele linie terugkomt in de begroting is duurzaamheid. Raad en college investeren in ledverlichting en in alternatieven voor chemische bestrijding van onkruid. Maar het gaat verder: bij alle projecten en besluiten wordt nagedacht over duurzaamheid. Ook op dit terrein wil de gemeente graag samenwerken met inwoners, ondernemers en organisaties.

De Andreasschool in Voorhout, waar het college de begroting presenteerde, is een goed voorbeeld van zo’n samenwerking. De school heeft een prachtig gebouw neergezet, de gemeente heeft budget beschikbaar gesteld voor een extra investering in duurzaamheid. De school voorziet in zijn eigen energie.

Cookieinstellingen