Overlast van luizen in bomen

Foto: Pixabay.com

De gemeente Teylingen krijgt regelmatig meldingen over een plakkerige substantie die uit de bomen druipt. Het plakkerige spul zit op auto’s, stoepen en planten. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door bladluizen die in de bomen leven.

Bladluizen komen vooral voor in lindebomen, maar soms ook in esdoorns, haagbeuken of eikenbomen. Ze produceren honingdauw, een plakkerig vocht. De meeste hinder vindt plaats tussen mei en augustus. Als het koud is, produceren de luizen minder honingdauw, maar zodra het warmer wordt, worden de luizen extra actief. Ook na een flinke regenbui vermindert het aantal luizen in bomen drastisch.

Maatregelen

Luizen zijn niet schadelijk voor de volksgezondheid, maar geven wel overlast. Aan chemische bestrijding doet de gemeente Teylingen niet, dit is erg belastend voor het milieu. In Teylingen laten ze de natuur het werk doen. Zo zijn er in de natuur volop natuurlijke vijanden die luizen bestrijden. Vooral voor andere insecten en vogels (mezen) zijn luizen een belangrijke voedselbron. Ze vormen een belangrijke schakel in de voedselketen.

Om de hinder van luizen te beperken, kunt u de volgende acties ondernemen:

  • Parkeer uw auto in deze periode ergens anders.
  • Regelmatig de auto wassen met warm water helpt, dan hecht de plak minder gemakkelijk en is het snel te verwijderen.
  • Uitzetten van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes. Deze zijn als larve te koop op internet.
  • Een aftreksel van tabak in water is een goed natuurlijk bestrijdingsmiddel. Kook een handje tabak in water, zeef het uit en sproei het over je planten. Dit stinkt, maar is wel effectief. Doe dit niet in de volle zon, door de waterdruppels kunnen de planten verschroeien.

Preventief

Bij het aanplanten van bomen wordt er tegenwoordig gekeken of de juiste boom wel op de juiste plek wordt geplant. In de buurt van bebouwing en parkeerplaatsen worden geen bomen meer geplant, waarvan bekend is dat ze aantrekkelijk zijn voor luizen. Om wel een grote diversiteit in bomen te behouden, worden deze bomen wel geplant in groenstroken en gras, waar de aanwezigheid van luizen geen probleem vormt.

 

 

Cookieinstellingen