Cultuurfestival in Sassenheim tijdens Open Monumentendag

Foto: Edwin van der Wijngaarden

Op zaterdag 10 september is het Open Monumentendag. Stichting Oud Sassenheim (SOS) heeft een vol programma samengesteld, dankzij de medewerking van de eigenaren of be­heerders van de monumenten en vele vrijwilligers.

Jacobafestival

Vooral in de Ruïne van Teylingen pakt de SOS groots uit met een ’Jacobafestival’ in de binnenring van de ruïne. Er worden twee vertel-, muziek-, zang- en toneelvoorstellingen opgevoerd over het leven van Jacoba van Beieren met medewerking van Harmonievereniging Crescendo, het Voorhouts Kamerkoor en toneelvereniging Pankras. Onder regie van Marleen van Leeuwen wordt het historisch verhaal beeldend en muzikaal tot leven gebracht. Een deel van het verhaal heeft zich op dezelfde historische locatie in werkelijkheid afgespeeld.

De rol van Jacoba van Beieren als vrouw in een middeleeuwse mannenwereld wordt sterk vertolkt. Zij vervult een voorbeeldfunctie. Daarmee is het verhaal ook een verhaal van deze tijd. Het orkest en het koor worden op toepasselijke momenten ingezet en ondersteunen het levensverhaal van Jacoba. Het publiek wordt door een verteller voortdurend bij de les gehouden. In totaal doen meer dan 60 orkestleden, koorleden, toneelspelers en figuranten, in middeleeuwse kledij, aan de voorstellingen mee. Op het eind van iedere voorstelling voert Pankras nog het wagenspel 1 brood en 2 vissen op.

Het publiek zit in de openlucht op strobalen. Het orkest speelt van onder een stretchtent. Het zijn voorstellingen voor jong en oud. De voorstellingen duren 1,5 uur. De eerste voorstelling begint om 13.00 uur. De tweede om 15.30 uur. De toegang is gratis.

Andere locaties

Overige in Sassenheim te bezoeken monumenten zijn: De Oude Dorpskerk, het Oude Koningshuys, de parktuin van Huis Ter Leede en de tot wooncomplex herbestemde voormalige bollenschuur van Papendrecht en Van der Voet, nu ‘Monte Carlo’ geheten. Tot slot kan, onder bepaalde voorwaarde, tot aan de reusachtige klokken de toren van de Sint Pancratiuskerk worden beklommen, vanwaar een prachtig uitzicht over Sassenheim.

Open Monumentendag locaties en de bezoektijden staan op de website van de Stichting Oud Sassenheim.

Cookieinstellingen