Burgemeester Carla Breuer legt krans namens alle inwoners

Foto: Gemeente Teylingen

Burgemeester Carla Breuer heeft namens ons als inwoners een krans gelegd tijdens Dodenherdenking. Hieronder haar speech, met een mooie boodschap over de betekenis van vrijheid.

“Voor het tweede jaar op rij herdenken we anders dan gebruikelijk. Normaal gesproken is er in alle drie onze dorpen een herdenking waarvoor we samenkomen bij het monument. We overdenken dan de betekenis van vrede en vrijheid, leggen kransen en bloemen en zijn samen twee minuten stil.

Dit jaar heb ik in stilte met een zeer klein gezelschap namens alle inwoners een krans gelegd bij de monumenten. En om acht uur hebben we ieder voor onszelf herdacht, velen vanuit de eigen huiskamer. In gedachten waren we bij de vele slachtoffers die de Tweede Wereldoorlog heeft gemaakt: Joden, Sinti en Roma die vervolgd werden, maar ook verzetsmensen en bevrijders die stierven voor onze kostbare vrijheid.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei koos dit jaar als thema: na 75 jaar vrijheid. We maken dit jaar de balans op: waar staan we op dit moment? Hoe vrij zijn we in 2021? Al 76 jaar leven we in vrijheid: we weten bijna niet beter. Toch is er juist het afgelopen jaar veel te doen geweest om onze vrijheid.

U en ik hebben gevoeld dat vrijheid een veelomvattend begrip is. Zoals ik het zie, bestaat er geen vrijheid zonder verantwoordelijkheid. Om die reden hebben we allemaal iets van onze vrijheid ingeleverd om kwetsbare mensen in onze samenleving te beschermen tegen het coronavirus.

Vrijheid is een voorrecht, zo realiseer ik mij regelmatig. We hebben het afgelopen jaar ervaren hoe het voelt om daar iets van in te leveren. Natuurlijk is dat niet te vergelijken met de inperking van vrijheid in de Tweede Wereldoorlog. Destijds werden onschuldige mensen vermoord om hun ras, geloof of geaardheid. Zeggen wat je dacht, was levensgevaarlijk. De rechtstaat bestond niet: wie in de weg liep, werd zonder enige vorm van proces vastgezet of zomaar doodgeschoten.

Vandaag de dag is leven in vrijheid nog steeds niet overal ter wereld vanzelfsprekend, internationale ontwikkelingen laten ons dat pijnlijk zien. Kijk maar wat er in Hongkong gebeurt. Denk aan de Russische oppositieleider Navalny, die ruw aan de kant is gezet. En aan de situatie in Syrië, waar de strijd nog steeds niet voorbij is.

Het is noodzakelijk dat we blijven nadenken over en opkomen voor onze vrijheid. Het feit alleen al dat we dat kunnen, zegt veel over hoe vrij we zijn. Laten we zorg blijven dragen voor elkaars vrijheid zodat wij jaar na jaar kunnen zeggen: ik ben dankbaar voor jouw vrijheid en mijn vrijheid.”

Cookieinstellingen