Eerste Wandelwaaier uitgereikt aan taalkoppel

Foto: Lisa de Blok

Woensdag werd bij Bibliotheek Bollenstreek in Sassenheim door wethouder Arno van Kempen de eerste Wandelwaaier uitgereikt aan het taalkoppel Rein en Tatjana.

In de hele Bollenstreek zijn meer dan 300 taalvrijwilligers actief. Zij helpen iemand in hun gemeente die moeite heeft met de Nederlandse taal. Door corona werd het steeds lastiger voor de taalcoaches om hun taalvragers 1-op-1 te ontmoeten. Daarom is het taalwandelen in het leven geroepen. Om de wandelcoaches te inspireren om tijdens het wandelen steeds weer nieuwe onderwerpen te bespreken heeft Bibliotheek Bollenstreek de Wandelwaaier ontworpen.

De waaier kent een verzamelsysteem. Er zijn vijf thema’s met elk vier onderwerpen die de wandelaars kunnen verzamelen. Elk onderwerp is iets dat je in Nederland op straat tegen kunt komen, of in het landschap kunt zien. De kaarten zijn bedoeld als gespreksinspiratie. Je kunt ze zo in je jaszak steken en meenemen tijdens de wandeling. Op elke kaart staat een korte tekst met een paar gespreksvragen, een lijst met termen en een boeken- of websitetip om meer over het onderwerp te weten te komen. En natuurlijk een foto om het visueel te ondersteunen. Het is de bedoeling dat de koppels elke week (of elke twee weken, wat ze zelf willen) langs de Bibliotheek komen voor een volgende kaart die ze dan tijdens hun wandeling kunnen meenemen.

Voor de Russische Tatjana is haar taalmaatje Rein een geschenk uit de hemel. Ze woont net een jaar in Nederland, maar heeft de Nederlandse taal al aardig goed onder de knie. Door iedere week samen te wandelen en in het Nederlands met elkaar te praten, leert ze snel.

Wethouder Arno van Kempen is blij met dit initiatief. “In deze tijden van Corona zie je ook hele mooie initiatieven ontstaan. Dit is zo’n mooi initiatief, dat ook straks na Corona zal blijven bestaan.”

Alle bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland krijgen van Probiblio (service-organisatie voor bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland) twee exemplaren als inspiratie om er ook mee aan de slag te gaan. Omdat de Wandelwaaier in de Bollenstreek is ontworpen, werd in Sassenheim het eerste exemplaar uitgereikt.

Reacties