Inwoners redden haantjes van vrieskou

Foto: Fam. Jansen

Vorige week tijdens de vrieskou hebben verschillende inwoners zich bekommerd om de haantjes in de bosjes langs het spoor tussen Warmond en Voorhout. De familie Jansen vraagt nu aandacht voor het probleem dat hier veelvuldig haantjes worden gedumpt en aan hun lot worden overgelaten.

“Deze plek is inmiddels een uit de hand gelopen dumpplek voor haantjes. Het lijkt allemaal mooi, lekker vrij de hele dag scharrelen maar de werkelijkheid is anders. Deze veelal raskippen kunnen zich niet redden in de natuur. De kleine hanen worden af en toe gepakt door een roofvogel of raken door het territoriaal gedrag van de anderen gewond. De grote hanen zijn vaak te zwaar om op een hoge tak te springen voor de nacht en lopen groot risico om gegrepen te worden door de vos die zo nu en dan toeslaat.” Laat de bezorgde familie weten.

“Daarnaast is de vorst van afgelopen week dodelijk voor deze hanen. Naast gebrek aan water en eten, bevriezen hun kammen, oorlellen en keellellen wat een enorm gevoelig orgaan is voor de kip.”

Er zijn veel mensen die zich het lot van deze hanen aantrekken. Er wordt door sommige mensen voer gekocht en deze mensen komen elke dag langs. Soms wel twee keer per dag. Nadat er vorige week al drie hanen waren doodgevroren, hebben de zussen Iris en Inger Jansen het haantje wat daarnaast zat en er niet heel actief meer uitzag meegenomen naar het huis van hun ouders.

Later die dag hebben ze nog drie kleine haantjes gevangen die het moeilijk hadden. Tegelijkertijd kwam een ander echtpaar langs die met een tractor stro kwamen brengen zodat ze een beetje konden schuilen voor de ijzige wind. Ook zij hebben vijf haantjes meegenomen om te redden van de kou. De meiden hopen dat het dumpen van kippen en haantjes op deze plek kan stoppen.

“In de natuur vriezen dieren ook dood maar dit is geen natuur als mensen de dieren zo aan hun lot overlaten. Deze dieren zijn door mensen achtergelaten met het idee dat ze het wel redden. We hopen dat mensen na het lezen van dit artikel zich realiseren dat kippen geen wegwerpartikelen zijn. En als je eitjes uitbroedt… Wees je ervan bewust dat er haantjes tussen kunnen zitten.” (Iris en Inger Jansen)

 

Cookieinstellingen