Corona persconferentie van 2 februari

Foto: Pixabay

Vandaag was er weer een nieuwe persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge.

“We zitten in een spannende en onzekere periode van het Coronavirus,” laat Mark Rutte weten.

De besmettingscijfers zijn aan het dalen, maar er lijkt toch een derde golf op ons af te komen vanwege de Britse variant van het virus. Daar bestaat nu zo’n tweederde van alle nieuwe besmettingen uit. Deze variant is veel besmettelijker.

Verlenging van de lockdown

De huidige lockdown wordt bijna in z’n geheel verlengd tot 2 maart. Een week daarvoor is er weer een nieuwe persconferentie om te kijken hoe het ervoor staat.

Scholen

Om de risico’s in de klas voor leraren zo klein mogelijk te maken, moet de hele klas in quarantaine als er een besmetting in de klas is. Dat geldt ook voor de leraar. Zo kunnen het basisonderwijs en de kinderopvang weer veilig open. De BSO’s blijven voorlopig alleen nog open voor noodopvang. De middelbare scholen zullen niet voor 1 maart open gaan, dus na de voorjaarsvakantie.

Detailhandel

De risico’s van het afhalen blijken minder groot en dus vanaf 10 februari wordt het mogelijk om bestellingen bij winkels op te halen. Bestellingen doe je thuis of online en de spullen haal je buiten af. Er zit minstens vier uur tussen bestellen en ophalen, om funshoppen tegen te gaan.

De avondklok

Op woensdag 10 februari zou de avondklok aflopen, maar omdat deze pas 1,5 week oud is, kan hier nog niet veel over worden gezegd. Het outbreak management team is daarom om een nieuw advies gevraagd, dat zal eind van de week bekend worden.

De routekaart met maatregelen om uit de crisis te komen is inmiddels ge-update. Deze is te vinden op de site van het RIVM.

Reacties

Cookieinstellingen