Burgemeester Carla Breuer leest online voor

Foto: Gemeente Teylingen

Schoolgaande kinderen krijgen momenteel thuis les. Hoe moet dat dan met de Nationale Voorleesdagen? Dan maar online, besloot burgemeester Carla Breuer van Teylingen.

En dus las zij 20 januari via MS Teams voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt. Zij deed dat voor kinderen op de kinderopvang en schoolgaande kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar. Het voorleesboek was ‘Coco kan het!’ van Loes Riphagen.

Voorgelezen worden is heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Het heeft een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Het draagt uiteraard ook bij aan het welzijn van de kinderen. Voorgelezen worden uit een mooi, lief of spannend verhaal is een feest. Oók voor de voorlezer. Het is iets waar kinderen en voorlezers met plezier op blijven terugkijken.

Dit geldt ook voor burgemeester Carla Breuer: “Ik vind voorlezen altijd heel erg leuk om te doen. De gezichtjes van de kinderen als ze opgaan in een verhaal, daar krijg ik geen genoeg van. En zeker in deze coronaperiode is het een heel leuke én veilige activiteit.”

Nationale Voorleesdagen van 20 tot en met 30 januari

Van vrijdag 20 tot en met zaterdag 30 januari is het tijd voor De Nationale Voorleesdagen 2021, de campagne die in het teken staat van voorlezen aan jonge kinderen. Belangrijk onderdeel is het Nationale Voorleesontbijt, waarbij bekende Nederlanders voorlezen aan de jonge luisteraars. Daarnaast organiseren basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven voorleesontbijten en schrijvers- en illustratorenbezoeken. In Teylingen organiseert de Bibliotheek Bollenstreek dit. De bibliotheek heeft hiervoor alle scholen en kinderdagverblijven in Teylingen uitgenodigd.

Prentenboek van het Jaar

Coco kan het!, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021. Het prentenboek staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 20 januari 2021 landelijk worden gestart met Het Nationale Voorleesontbijt. Naast dit boek heeft het comité van jeugdbibliothecarissen voor de Prentenboek Top 10 negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2019. Kijk voor meer informatie op www.nationalevoorleesdagen.nl.